Matematik

Eksponentiel funktion - ligningssystem?

23. april 2015 af sdfdafsd (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har brug for hjælp til følgende opgave.

For en eksponentiel funktion opfyldes at f(3)=1  og  f(6)=8. Bestem tallene a og b.

Jeg ved, at man skal benytte sig af et ligningssystem, således:

1 = b * a^3

8 = b * a^6

Hvis man isolerer b i den første:

b = \frac{1}{a^3}

Dette indsættes så i den anden ligning:

8 = \frac{1}{a^3} * a^6

Hvorved man benytter sig af potensregneregler og får:

8 = 1 * a^3

... Og derved:

a^3 = 8/1

Hvordan kommer man videre herfra? Er det så:

3 * ln(a) = 8/1   ????

Jeg forstår ikke, hvordan det kan blive så indviklet? Noget jeg gør forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at   8 = 23 , dvs

        a3 = 23

og aflæs værdien af a.

Hvis du tager logaritmen på venstre side af ligningen, skal du også tage logaritmen på højre side.


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion - ligningssystem?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.