Fysik

Opgave hjælp!

01. juni 2015 af Teko123 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej!
Jeg har fået lidt problemer med en opgave :/
"En varmevands beholder bliver varmet med elvarme. Vand har varmekapasitet 4200 J (kg*C)              
Varmelegeme = 5 kW.
Vandet som løber i beholderen har varmen T1 = 10 C, og vandet som er i beholderen er T2 = 65 C. Der går 300W går til spilde fordi beholderen bliver kølet ned af miljøet.

3.1 Beregn hvor mange minutter om dagen varmelegemet skal være tændt, når indet vand bliver brugt af beholderen."

er der nogen der kan give mig en vejledning hvordan jeg skal gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2015 af hesch (Slettet)

#0:  Du skal jo først og fremmest finde ud af, hvor meget vand der bliver brugt ( antal liter ).

Det fremgår ikke af opgaven, som du har citeret den.


Svar #2
01. juni 2015 af Teko123 (Slettet)

Ja det tænkte jeg også.
det vil så sige at der mangler information i opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juni 2015 af hesch (Slettet)

Ja. 

Men du kan jo så antage, at beholderen tømmes for fx 300 liter vand  ( for nu at vise at du kan løse opgaven, bare du har de rigtige oplysninger ). Så fremstår du som den ihærdige elev, der æælsker at løse opgaver.   :)


Svar #4
01. juni 2015 af Teko123 (Slettet)

hehe lad os så sige at jeg har lyst til at være en elev der elsker at læse opgaver :D hvordan går jeg så om vi siger der er 300 liter vand i beholderen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. juni 2015 af hesch (Slettet)

Varmefylden for vand = 4200 J / (kg*C)  = 4200 J / (liter*C).   Altså pr. liter.

Beregn den samlede varmekapacitet ( J /Cº ) for 300 liter.

Beregn hvor meget energi ( mange Joules ) der skal anvendes for opvarmning fra 10C til 65C.

Herefter:  energi = effekt * tid.   Find tiden.

Husk at trække tabseffekten ( 300W ) fra den tilførte effekt.


Svar #6
01. juni 2015 af Teko123 (Slettet)

det vil så sige.


Q=m*c*(t_{1}-t_{2})\rightarrow Q=300*4,19*(65-10)=69135J

t=\frac{Q}{P}\rightarrow t=\frac{69135J}{5kW-0,3kW}=14,71min

eller er det måske forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. juni 2015 af hesch (Slettet)

Ja, det er forkert grundet at du ikke har styr på enhederne.

Prøv lige at sætte disse på.


Svar #8
01. juni 2015 af Teko123 (Slettet)

okey så prøver vi igen.

Q=m*c*(t_{2}-t_{1})\rightarrow 300kg*4,19\frac{kJ}{kg*c}*(65-10)=69135kJ

E=P*t\rightarrow t=\frac{E}{P}\rightarrow \frac{69135kJ}{5kW-0,3kW}=14709,6sek

Ved ikki helt om 14709,6 kommer ud i sekunder eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. juni 2015 af hesch (Slettet)

1 J = 1 kg*m2/s2

1 W = 1 J/s

Så når du divider J med W får du enheden: J / ( J/s ) = s.

Du bør lære dig at regne med enheder.


Svar #10
01. juni 2015 af Teko123 (Slettet)

Ja jeg ved.. jeg er så pisse dårlig når det kommer til enheder :P


Skriv et svar til: Opgave hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.