Kemi

Kemi, oxidation af alkohol

07. juni 2015 af HenrikN (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der please en, der kan hjælpe mig med følgende?

Opskriv det afstemte reaktionsskema for fuldstændig forbrænding af 10,00 g propan-1-ol og forklar, hvordan idealgasloven kan anvendes til at beregne mængden af den dannede CO2 (g).


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. juni 2015 af Heptan

Propan-1-ol har molekylformlen C3H7OH og forbrændingsreaktionen kan beskrives ved reaktionsskemaet

C3H7OH + O2   →   CO2 + H2O       (ikke afstemt)

Reaktionen er en redoxreaktion, men kan hurtigere afstemmes ved at tælle atomer på højre og venstre side:

2 C3H7OH + 9 O2   →   6 CO2 + 8 H2O       (afstemt)

Heraf ses koefficienterne 2 ... 9 ... osv. Det ses at propan-1-ol og carbondioxid er i forholdet 2:6 = 1:3 og dvs. der dannes 3 gange mere carbondioxid som der var propan-1-ol. 

Ved at bruge formlerne n = m/M og V = nRT/p kan man beregne det volumen carbondioxid V der dannes ved en fuldstændig forbrænding.


Svar #2
08. juni 2015 af HenrikN (Slettet)

Takker (y)


Skriv et svar til: Kemi, oxidation af alkohol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.