Biologi

Kulhydrats opbygning

09. juni 2015 af Hjælpmangel (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg forstår ikke helt hvordan kulhydrater er opbygget. Er der nogen, som kan forklare hvordan de er opbygget, og om det er forskelligt i forhold til om det er mono-, di- eller polysakkarider?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2015 af mathon

Ved et simpelt kulhydrat

                           kul = C      hydrat = hydr(o)at = H2O i samme mængde
        dvs
                             kulhydrat = Cn(H2O)n  = CnH2nOn  dog således,
at der findes en carbonylgruppe og mindst en alkoholgruppe i molekylet.

En række undersøgelser har ført til den opfattelse, at kulhydraterne oftest forekommer som ringsluttede molekyler, hvis enkeltheder ikke kan medtages i denne korte omtale.

For n = 6 dvs C6H12O6 haves monosaccharid.

Disacchariderne fremkommer ved, at to ringsluttede monosaccharidmolekyler slutter sig sammen under udtrædelse af et H2O-molekyle. Bruttoformlen bliver derfor C12H22O11.
Da det ofte er to OH-grupper fra alkoholgrupper, der danner denne forbindelse, er bindingen mellem de to monosaccharidenheder ofte en etherbinding. Etherbinding mellem to monosaccharidenheder eller mellem et monosaccharid og en anden alkohol kaldes en glycosidbinding. I disse etherbindinger udgøres forbindelsen af en O-bro og de derved opståede glycosider kaldes O-glycosider.

disaccharideksempel:

                                                                Billedresultat for disaccharid

                                                   

             

                        


Svar #2
09. juni 2015 af Hjælpmangel (Slettet)

Hm tror det begynder at give mening, men hvad er forskellen på en carbonylgruppe og carboxylgruppe. Er det en skrivefejl eller?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juni 2015 af mathon

En carbonyl-gruppe:

                                                                                
                                                    

                                                                Aldehyde

                                                                  aldehyd

                                                                Ketone
                                                                   keton

                                                                 Carboxylic acid
                                                              carboxylsyre

                                                                 Ester
                                                                    ester

                                                                Amide
                                                                    amid


Skriv et svar til: Kulhydrats opbygning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.