Kemi

Opløselighed

01. juli 2015 af Hijsa - Niveau: C-niveau

Hej,

Nitrogen har en opløselighed på 5,3·10-4 M i vand i ligevægt med atmosfæren, hvor partialtrykket af nitrogen er 593 mmHg. Hvad er opløseligheden af ren nitrogen ved samme temperatur, når trykket er 760 mmHg?

Jeg ved at svaret skal være 6,8·10-4 M, men jeg ved ikke hvordan opgaven udregnes.


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. juli 2015 af mathon

Henrys Lov
for en opløsningsmættet gas:


                        \left [ gas\; _{\textit{(aq)}} \right ]=K_H\cdot p_{partiel}

                        K_H=\frac{\left [ gas\; _{\textit{(aq)}} \right ]}{p_{partiel}}

opgavespecifikt:

                        K_H=\frac{5{,}3\; M}{593\; mm\; Hg}

                        \left [ N_2\; _{\textit{(aq)}} \right ]=\frac{5{,}3\; M}{593\; mm\; Hg}\cdot \left ( 760\; mm\; Hg \right )                        


Svar #2
01. juli 2015 af Hijsa

Hvorfor ganges med 760 mmHg? Det står jo ik i Henrys lov

Brugbart svar (1)

Svar #3
01. juli 2015 af mathon

       p_{partiel}(N_2) i spørgsmålet =p(N_2) da N_2 udgør heldelen = hele trykket, som er 760\; mm\; Hg.


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. juli 2015 af Heptan

#1 Nitrogens opløselighed oplyses at være 5,3 · 10-4 M


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. juli 2015 af mathon

#4
        Nitrogens opløselighed oplyses at være 5,3 · 10-4 M ved partialtrykket 593 mm Hg.
men spørgsmålet var
        opløseligheden af ren nitrogen ved samme temperatur, når trykket er 760 mm Hg.


Svar #6
01. juli 2015 af Hijsa

#5

Tror dog stadig at #4 har ret med hensyn til 10^-4, idet facit skal give 6,8*10^-4 M. Men ellers er udregningen korrekt, tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. juli 2015 af mathon

tastfejl:
         

Henrys Lov
for en opløsningsmættet gas:


                        \left [ gas\; _{\textit{(aq)}} \right ]=K_H\cdot p_{partiel}

                        K_H=\frac{\left [ gas\; _{\textit{(aq)}} \right ]}{p_{partiel}}

opgavespecifikt:

                        K_H=\frac{5{,}3\cdot 10^{-4}\; M}{593\; mm\; Hg}

                        \left [ N_2\; _{\textit{(aq)}} \right ]=\frac{5{,}3\cdot 10^{-4}\; M}{593\; mm\; Hg}\cdot \left ( 760\; mm\; Hg \right )


Skriv et svar til: Opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.