Matematik

Hvornår tjener Thorleif mest?

19. august 2015 af sofieeew (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle! 

Jeg har virkelig brug for hjælp! 

Skal lave opgave 1071 i mat AB1 og har problemer. 

Opgaven lyder således: 
Thorleif og Yrsa har netop indgået lønaftaler. Thorleif får 17000 kr./mdr. og et løntillæg på 1,15% pr. mdr. Yrsa får 18000 kr./mdr. og et løntillæg på 101,1 kr./mdr. 
Angiv funktionsudtryk for hhv. Thorleifs og Yrsas løn som en funktion af tiden målt i måneder. 
Hvornår tjener Thorleif mest? 

Jeg har svaret på det første, Thorleif: f(x) = 17000*1,0115x
                                               Yrsa: f(x) = 101,1x+18000 

Hvornår tjener Thorleif mest? helst med mellemregninger 
Håber der er nogle der kan hjælpe mig!


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2015 af Moderatoren

Prøv at tjekke den gamle tråd om opgaven ud her:

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1097905?


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. august 2015 af Jerslev

#0: Hvis Thorleif skal tjene mest skal hans løn på et tidspunkt være den samme som Yrsas. Du kan jo starte med at finde det tidspunkt, hvor de to lønninger er ens.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august 2015 af PeterValberg

du skal lige "døbe" funktionsnavnet for Yrsa om, for eksempel til g(x) = .....
du kan ikke have to forskellige funktionsudtryk med samme navn :-)

Thorleif: f(x) = 17000*1,0115x

Yrsa: g(x) = 101,1x+18000

du skal løse uligheden f(x) > g(x) for at kunne svare på opgaven.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. august 2015 af SuneChr

Løs uligheden
101,1·x + 18000  <  17000·1,0115x
Løses v.h.a. CAS eller grafisk.


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. august 2015 af Soeffi

CAS. TiNspire kan ikke løse uligheden direkte, men denne løsning kombinerer en løsning af den tilhørende ligning med en grafisk løsning.


Svar #6
24. august 2015 af sofieeew (Slettet)

Hvad bliver det så, forstår ikke rigtig det med uligheden? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. august 2015 af SuneChr

Graferne skærer hinanden et sted mellem 9 og 10.
Da x kun er et helt positivt tal, skal du så afgøre, om løsningen er 9 eller 10.


Skriv et svar til: Hvornår tjener Thorleif mest?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.