Matematik

Hjælp til ligninger med brøker?

22. august 2015 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan regner jeg nedenstående ligninger. Jeg kan godt løse ligninger, men hvad er metoden, hvis der indgår brøker? På forhånd tak. 

2/3x+5=x-10

1/2x+5/4 =4,75

4/9x-2=x+7/9


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2015 af peter lind

Jeg er ikke sikker på hvilken ligninger det drejer sig om. Der er nogle elever, der sjusker med deres parenteser, så de får skrevet noget helt andet end det de mener.  Jeg har mistanke om, at du gør det. Venstre side i den første ligning betyder rent faktisk (2/3)*x+5 men hvis der er udeladt parenteser kan det være at du mener 2/(3*x)+5 eller 2/(3x+5).

Generelt gang ligningerne med nævnerne. I den første ligning enten 3, 3x eller 3x+5


Svar #2
22. august 2015 af annahansen2 (Slettet)

Ligningerne står sådan i min opgave. 


Svar #3
22. august 2015 af annahansen2 (Slettet)

Kan du vise et eksempel på hvordan en ligning kan løses, hvis der indgår brøk. Det vil lette på forståelsen 


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. august 2015 af Toonwire

\\\frac{2}{3}x+5=x-10~~~\Leftrightarrow~~~\frac{2}{3}x-x+5=-10~~~= ~~~\frac{2}{3}x-\frac{3}{3}x+5=-10\\\\ \Rightarrow~~~\frac{2-3}{3}x+5=-10~~~=~~~-\frac{1}{3}x+5=-10~~~\Leftrightarrow~~~-\frac{1}{3}x=-10-5=-15\\\\ \Rightarrow~~~x=-15\cdot (-3) =45


Svar #5
22. august 2015 af annahansen2 (Slettet)

Dvs. 2/3x=5 ? 

Men hvordan regner jeg x for sig? og hvor får du 3/3 fra?

Undskyld.


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. august 2015 af Toonwire

 \begin{matrix} \frac{3}{3}x =x\end{matrix}

Det er bare en anden måde at skrive x på.
Jeg gør det kun for at få nævnerne til at passe sammen, så det er nemmere at reducere.
Samme nævner giver nemlig anledning til fælles brøkstreg.


Svar #7
22. august 2015 af annahansen2 (Slettet)

Mange tak for hjælpen.

Nu har jeg prøvet selv med næste ligning. 

1/2x+5/4 =4,75

0,5x = 4,75-1,25

0,5x=3,5

Hvis ovenstående er rigtigt, hvordan finder jeg x?


Brugbart svar (1)

Svar #8
22. august 2015 af Toonwire

#7

Det er korrekt det du har lavet indtil videre :)

Jeg kan se, at du meget gerne vil have det hele skrevet som decimaltal, hvilket der for sin vis ikke er noget galt i.
Det kan dog være nemmere at gennemskue dine næste træk hvis du regner i brøker.

Her har jeg skrevet dit sidste udtryk som brøker:

0.5x=3.5~~~=~~~\frac{1}{2}x=\frac{7}{2}

Prøv at gange hele ligningen igennem med 2.


Svar #9
22. august 2015 af annahansen2 (Slettet)

Det lyder godt :) 

Nu får jeg x = 7, kan det passe - eller er jeg helt forkert på den.


Brugbart svar (1)

Svar #10
22. august 2015 af Toonwire

#9

Det er rigtigt.


Svar #11
22. august 2015 af annahansen2 (Slettet)

Bare for at være på den helt sikre spørge jeg ind til sidste ligning.

4/9x-2=x+7/9

4/9x -x = 2,77

4/9x = 2 7/9 

x = 6 1/4 

Jeg virkelig usikker på om jeg regner denne rigtigt.?


Brugbart svar (1)

Svar #12
22. august 2015 af Toonwire

#11

Jeg er ikke helt med på hvad der sker på højresiden efter

\frac{4}{9}x-x=2.77 

Der forsvinder et -x fra venstresiden, og så mangler du vist nogle operator-tegn på højresiden.

Det er ihvertfald desværre ikke det rigtige resultat.

Prøv at hold det i brøker.


Svar #13
22. august 2015 af annahansen2 (Slettet)

4/9x-2=x+7/9

4/9x -x = 7/9 + 2

4/9 x - x = 2 + 7/9 

Jeg kan ikke rigtig fortsætte herfra. 


Brugbart svar (1)

Svar #14
22. august 2015 af Toonwire

Når du skriver "2 7/9" mener du så 2*7/9 = 14/9?

\\\frac{4}{9}x-2=x+\frac{7}{9}\\

Der er flere veje at gå her, men lad mig fortsætte ned af det spor du har valgt:

\\\frac{4}{9}x-2=x+\frac{7}{9}\\\\ \Leftrightarrow~~~\frac{4}{9}x-x=\frac{7}{9}+2\\\\ \Rightarrow~~~\frac{4}{9}x-\frac{9}{9}x=\frac{7}{9}+\frac{18}{9}\\\\ \Rightarrow ~~~\frac{4-9}{9}\cdot x=\frac{7+18}{9}\\ \\\Rightarrow~~~\frac{-5}{9}\cdot x=\frac{25}{9}\\\\ \Leftrightarrow ~~~-5x=25\\\\ \Leftrightarrow~~~x=\frac{25}{-5}\\\\ \Rightarrow~~~x=-5

Vær opmærksom på når du lægger brøker sammen, at de har samme nævner.


Svar #15
22. august 2015 af annahansen2 (Slettet)

Jeg mente 2 + 7/9.

Men jeg kan godt se din metode med brøker gør det overskueligt - meget smart. 

Tak for hjælpen. Nu har jeg lært, hvordan jeg kan regner med brøker i ligninger til en anden gang.


Brugbart svar (1)

Svar #16
22. august 2015 af mathon

kort:
            \frac{4}{9}x-2=x+\frac{7}{9}                multiplicer med 9

           4x-18=9x+7             reducer

            -25=5x                            divider med 5

            -5=x


Skriv et svar til: Hjælp til ligninger med brøker?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.