Matematik

At sætte uden for en parentes - potens???

11. september 2015 af MMLL13 - Niveau: C-niveau

Jeg har en opgave indenfor algebra jeg ikke forstår. Jeg har udtrykket 3x^3+6x^2-12x

Det bliver 3x(x^2+2x-4)

Mit spørgsmål er så: hvordan kan 3x^3 blive til 3x(x^2+2x-4)?

3x(x^2) giver vel 3x*x= 4x.   Og så ^2 = 4^4 = 16


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2015 af 656

3x*x*x= 3x^2

3x*x^2= 3x^2

x^2 er jo det samme som x*x. 

3x(x^2) giver vel 3x*x= 4x. Nej det er ikke rigtigt. 

du skal bare gange x'erne med hinanden 3x*x er derfor 3x^2, jeg tror du kommer til at plusse. 

Håber du kan forstå det nu. Det er lidt svær at forklare på skrift.


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

3x(x^2) = 3x*(x*x) =3x*x*x = 3x^3


Svar #3
11. september 2015 af MMLL13

Tak dfor dit svar :)! Jeg kan ikke se hvordan 3x*x*x giver 3x^2. For mig så er 3x^2  3x^*3x fordi at opløftet i 2 betyder jo at du skal gange 3x med sig selv to gange. Hvordan kan 3x^2 så give 3x*x*x?


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

3*x*x*x = 3*(x*x*x) = 3*(x^3) = 3x^3.

Potensopløftning gælder kun det, der står nærmest til venstre. Derfor skal 3 ikke opløftes til 3. potens.


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

3x^2 giver ikke 3x*x*x, men 3x*x. Det er 3x^3, der giver 3x*x*x.


Svar #6
11. september 2015 af MMLL13

SÅ forstår jeg efter en times undren!! 1000 tak! Sødt af dig at forklare det så uddybende! Endelig videre til næste side... :D 


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. september 2015 af 656

Ups min fejl der skulle naturligvis stå 3x^3.


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. september 2015 af 656

#1

3x*x*x= 3x^3

3x*x^2= 3x^3

x^2 er jo det samme som x*x. 

3x(x^2) giver vel 3x*x= 4x. Nej det er ikke rigtigt. 

du skal bare gange x'erne med hinanden 3x*x er derfor 3x^2, jeg tror du kommer til at plusse. 

Håber du kan forstå det nu. Det er lidt svær at forklare på skrift.


Brugbart svar (1)

Svar #9
11. september 2015 af Soeffi

#0. Du skal opdele i primfaktorer herunder opløse potenser af x i et produkt af x'er. Det som er fælles i hvert led sættes udenfor en parentes: 

\large {\color{Red} 3x^{3}}+{\color{DarkGreen} 6x^{2}}-{\color{Blue} 12x}={\color{Red} \underline{3\cdot x}\cdot x\cdot x}+{\color{DarkGreen} 2\cdot \underline{3\cdot x}\cdot x}+{\color{Blue} 2\cdot 2\cdot \underline{3\cdot x}}=

\large \underline{3\cdot x}\cdot ({\color{Red} x\cdot x}+{\color{DarkGreen} 2\cdot x}+{\color{Blue} 2\cdot 2})=3x(x^{2}+2x+4)


Svar #10
11. september 2015 af MMLL13

Tak for det, Soeffi. Du gør det meget forståeligt :)


Skriv et svar til: At sætte uden for en parentes - potens???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.