Matematik

Opgave med formålet at beregne gennemsnitsfart

19. september 2015 af EO1567 (Slettet) - Niveau: C-niveau

En person kører fra en by A til en by B og holder på strækningen en gennesmnitsfart på 60 km/t. Da han ankommer til by B, retunerer han uden ophold til by A.

Han følger samme rute på hjemturen som på udturen og tilbagelægger hjemturen med en gennemsnitsfart på 100 km/t.

Hvor stor var hans gennensnitsfart på hele turen?

Mit resultat: (60+100)/2 = 80km/t    - men det virker for nemt...


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Lad os kalde afstanden mellem A og B for L. Han kører så sammenlagt afstanden 2L. Tiden han er om udturen er L/60, og tiden han er om hjemturen er L/100. Altså ialt bruger han tiden L/60 + L/100. Hans gennemsnitsfart er så

V = 2L / (L/60 + L/100) =

2 / ( 1/60 + 1/100) =

2 / ( 5/300 + 3/300) =

2 / ( 8/300 ) =

600/8 =

75 km/t


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Hvis opgaven havde lydt, at han i halvdelen af tiden havde kørt 60 km/t og i den anden halvdel af tiden 100 km/t, så kunne du godt have regnet det ud som (60 + 100)/2.


Skriv et svar til: Opgave med formålet at beregne gennemsnitsfart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.