Kemi

NaCl opløsning og pH

14. oktober 2015 af Albas1 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej!

Nogen der kan svare på disse to spørgsmål (5 og 6)?

5. You need a 0,9% (gram/100 ml) solution of NaCl - also denoted physiological saline.

For this purpose you mix hydrochloric acid (HCl) and sodium hydroxide (NaOH).

a. What is the molarity of the NaCl solution?

b. How much of each do you need to prepare 1 liter 0,9% NaCl?

 

 

6. Determine pH in the following solutions having the following CH+:

10-12 mol/l

10-7  mol/l

10-1  mol/l

1  mol/l


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. oktober 2015 af Toonwire

5)

Lad os starte med at opskrive reaktionsskemaet for reaktionen:

\text{NaOH + HCl }\rightarrow\text{NaCl + H}_2\text{O}

Hvis du har en opløsning af natriumchlorid på 0.9\% \begin{matrix}\frac{g}{100~mL} \end{matrix} svarer det til 9 \begin{matrix}\frac{g}{L} \end{matrix}
Lad os nu antage at vi har 1L at arbejde med, dvs. vi har 9 gram NaCl.

M(NaCl)=58.4428 ~\begin{matrix} \frac{g}{mol}\end{matrix}
n(NaCl)=\frac{m}{M}=\frac{9~g}{58.4428~\begin{matrix} \frac{g}{mol}\end{matrix}}=0.0154 ~\text{mol}

Molariteten fås nu ved:
c(\text{NaCl})=\frac{\text{mol}}{\text{L}}=\frac{0.0154~ \text{mol}}{0.100 ~\text{L}}=0.154~\text{M}


 

Der kræves 0.0154 mol NaCl for at lave en 0.9% opløsning.

NaCl og NaOH reagerer i forholdet 1:1, ligeledes mellem NaCl og HCl.
Dvs. stofmængderne er ækvivalente.

n(\text{NaCl})=n(\text{NaOH})=n(\text{HCl})


Svar #2
14. oktober 2015 af Albas1

Tusinde tak, det hjalp meget!


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. oktober 2015 af Toonwire

I spørgsmål 6..

Er du sikker på at der skal stå CH+  ??

c(H^+) giver mere mening.
 


Svar #4
14. oktober 2015 af Albas1

Når, det skulle skrives --> CH+


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. oktober 2015 af Toonwire

Uanset hvad..

Du skal ihvertfald bare have fat i formlen for udregning af pH:

pH=-\text{log}\left(\left[\text{H}^+\right]\right)

------------

Måden det er skrevet på her skal du bare indsætte således:

pH_1=-\text{log}\left(10^{-12}\right)=12

Da alle koncentrationer er skrevet som 10^{-n} så fås pH bare ved pH=n  
(sålænge vi regner med log-base 10)

Og så den trivielle -\text{log(1)}=\text{log(1)} = 0


Skriv et svar til: NaCl opløsning og pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.