Kemi

Beregn forhold

16. oktober 2015 af Juliakirk (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej med jer.

Jeg håber der er en der kan fortælle mig hvordan jeg ved hvad forholdene er? Ellers kan jeg nemlig ikke beregne følgende opgave:

Opskriv den aktuelle koncentration af de dannede ioner i vandig opløsning:

    0,1M KBr        → c(Kbr)= 0,1M og 

    0,35M NH4Cl     →

    0,25M Ca(NO3)2    →

    0,15M K2CO3    →

    0,35M MgCl2     → 

    0,25M AlCl3     →

    0,10M Al2(SO4)3    →

På forhånd tak! :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

De dannede ioner er:

KBr -> K+ + Br-

NH4Cl -> NH4+ + Cl-

Ca(NO3)2 -> Ca++ + 2 NO3-

K2CO3 -> 2 K+ + CO3-

MgCl2 -> Mg++ + 2 Cl-

AlCl3 -> Al+++ + 3 Cl-

Al2(SO4)3 -> 2 Al+++ + 3 SO4--

 

Så du har

0,1M KBr:

 c(K+) = 0,1M og + c(Br-) = 0,1M

 

0,35M NH4Cl:

 c(NH4+) = 0,35M og c(Cl-) = 0,35M

 

0,25M Ca(NO3)2:

c(Ca++) = 0,25M og c(NO3-) = 2 * 0,25M

 

Prøv selv med resten.


Svar #2
16. oktober 2015 af Juliakirk (Slettet)

Er det her korrekt forstået ? :-)

0,15M K2CO3    → c(K+)= 2 · 0,15M   og c(CO3-)= 0,15M

    0,35M MgCl2     → c(Mg++)= 0,35M og c(Cl2-) = 2 · 0,35M

    0,25M AlCl3     → c(Al+++) = 0,25M og (Cl-) = 3 · 0,25M

    0,10M Al2(SO4)3    → c(Al+++) = 2 · 0,10M og c(SO4-) = 3 · 0,10M


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Ja, det er rigtigt.


Svar #4
16. oktober 2015 af Juliakirk (Slettet)

Super! Nu jeg har dig, ved du så hvadr formlen for :

Aktuel koncentration af positiv ion 

c (mol/L)

Aktuel koncentration af negativ ion 

c (mol/L)

og 

Formel koncentration

c (mol/L)

er ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Der er ikke nogen generel formel. Du har givet den formelle koncentration af et opløst stof. Du må så opskrive reaktionsligningen og der fra beregne de aktuelle koncentrationer af de forskellige ioner. Ligesom du har gjort i denne opgave.


Svar #6
16. oktober 2015 af Juliakirk (Slettet)

Okay, 

så hvis vi tager Na2SO4 som eksempel.

Her har jeg ingen oplysninger om den formelle koncentration, men kun aktuel koncentration om det positive ion på 0,2.

Så kan jeg ikke forstå hvordan jeg skal beregne den formelle koncentration, og den negative koncentration.  :(


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. oktober 2015 af mathon

                       c(Na_2SO_4)=\frac{1}{2}\cdot \left [ Na^{+} \right ]     da Na_2SO_4 er let opløseligt.

                       c(Na_2SO_4)=\frac{1}{2}\cdot(0{,}2\; M)=0{,}1\; M


Svar #8
16. oktober 2015 af Juliakirk (Slettet)

TUSIND TAK! og hvordan udregner jeg så den negative?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. oktober 2015 af mathon

                     \left [ S{O_4}^{2-} \right ]=c(Na_2SO_4)=0{,}1\; M


Svar #10
16. oktober 2015 af Juliakirk (Slettet)

Okay, tak. 

lige et sidste spørgsmål, ved udregning af g/L bruger jeg formlen 

m/V = (n·M)/V = (n/V)·M = c·M = (mol/L)·( g/mol) = g/L ? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. oktober 2015 af mathon

#10
           \frac{m}{V}=c\cdot M     enheder  \tfrac{mol}{L}\cdot \tfrac{g}{mol}=\tfrac{g}{L}

   Perfekt!


Skriv et svar til: Beregn forhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.