Fysik

Fysik stående bølger på en streng

17. oktober 2015 af EliLen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Fysik hjælp ! Jeg læser fysik B på flex og har et spørgsmål som egentlig kun er C niveau. Jeg fik 10 på C niveau sidste år, så helt fortabt burde jeg ikke være; men her er jeg godt  nok gået kold. Jeg håber virkelig der er en venlig sjæl der kan hjælpe mig.

Opgaven lyder: 

En guitar har strenge der alle er 68 cm. 

Beregn bølgelængden af 1. partialtone.

Jeg er med på at første partial tone kaldes grundtonen. Jeg er også med på at den kun har én bug. Jeg mener man skal bruge formlen:

(lambda) = v/F

Men skal v være 340 m/s fordi det er luft? og hvordan ved jeg hvad frekvens jeg indsætter?

Hjælp:(


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2015 af Jerslev (Slettet)

#0: Første partialtone er også grundtonen.


Svar #2
17. oktober 2015 af EliLen (Slettet)

Det er jo det jeg skriver at jeg er med på :) 

Men jeg aner ikke hvaf jeg skal indsætte af frekvens for at udregne bølge længden; eller om jeg overhoved har fat i den rigtige formel i og med jeg har fået oplyst en længde af strengen (68 cm)


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. oktober 2015 af Jerslev (Slettet)

#2: Der er tale om svingninger på en streng, hvor der gælder, at L = \frac{n\cdot\lambda}{2}, hvor L er længden af snoren og \lambda er bølgelængden og n angiver partialtonen.

Tanken bag formlen er, at længden af snoren er begrænset og partialtoner kun opstår, når der kan være et helt antal halve bølgelængder på snoren.

Du kender længden af snoren samt n.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. oktober 2015 af mathon

for 1. partialtone
gælder:
                    L=\frac{1}{2}\lambda

                    \lambda =2L


Svar #5
17. oktober 2015 af EliLen (Slettet)

Åh ja! Tusind tak for hjælpen. Det var virkelig nyttefuldt! 


Svar #6
17. oktober 2015 af EliLen (Slettet)

Åh.. Jeg troede jeg bare skulle isolerer λ?

For jeg har skrevet:

L=( n*(lambda) ) / 2 <---> (lambda = ( L*2) / n 

? For så kunne jeg indsætte de to ukendte:

λ= (68 cm*2) / 1 = 136 m/s???


Svar #7
17. oktober 2015 af EliLen (Slettet)

Men så får jeg det samme som dig Mathon :) Tak for hjælpen - det fik mig endelig videre :)


Skriv et svar til: Fysik stående bølger på en streng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.