Samfundsfag

Karl Marx teori om basis og overbygning

24. oktober 2015 af logawbjpgv< (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har lidt svært ved at forstå, hvad der menes med basis og overbygning. Marx mente jo, at overbygningen bestod af et samfunds kultur, ideologi og politik, hvorimod basis bestod af økonomien. Dernæst mener han også, at overbygning afspejler basis, men hvordan kan det lade sig gøre? 

Altså mener han eksempelvis, at økonomien (lad os sige den frie markedsøkonomi) fortæller noget om ideologien i overbygning (fx. liberalismen) eller hvordan skal man forstå det? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. oktober 2015 af 123434

Der er lidt svært at forklare på en letoverskuelig måde, men håber det alligevel er dig til en hjælp

Basis

Produktivkræfterne→De ressourcer, et samfund har til rådighed til at producere med, F.eks. økse, bue og pil, plov, maskiner, værktøjer osv. 

Produktionsforhold-hvordan produktionen er indrettet. Ejendomsretten til produktionsmidlerne, ejer man i fællesskab eller ejer man individiduelt(privat ejendomsret). Arbejdets fysiske placering, produceres der på gårdene(landsbyfællesskabet), produceres der på fabrikken(industri) eller i husholdningerne. Arbejdets sociale organisering:slaveejer og slave, jordejer og fæstebønde, arbejder og kapitalist

Produktivmåden-produktivkræfterne og produktionsforholdene udgør tilsammen produktivmåden, også kaldet for samfundets basis

Historien ændres i takt med teknologisk udvikling, altså en udvikling i produktivkræfterne. Overgangen fra feudalisme til kapitalisme skyldes f.eks. en ændring i produktivkræfterne med opfindelsen af nye maskiner osv. Marx opfatter det således, at der altid har været en klassekamp kørende mellem dem, der ejede produktivkræfterne og dem som ikke gjorde. I antikken var der slaver og slaveejere. I feudalismen var der fæstebønder og jordejere. I kapitalismen var der arbejdere og kapitalister. 

Til samfundets produktionsmåde(basis) hører der en overbygning til. Samfundets opbygning forståes på den måde, hvorledes produktionsforhold og ejerforhold legitimeres. f.eks. lovgivning, ideologier(liberalisme og demokrati), normer og værdier i befolkningen osv. Overbygningen retfærdigfører hvorfor produktionsmåden er som den er.

Marxisme har en materialistisk historieopfattelse. Den måde, vi producerer på, bestemmer altså, hvorledes vi indretter vores samfund. De materielle forhold(produktionen) har direkte indflydelse på de ikke-materielle forhold, som f.eks. sociale klasser, normer og værdier 


Svar #2
27. oktober 2015 af logawbjpgv< (Slettet)

Jo, det giver skam god mening. Tusind tak for hjælpen med det! 


Skriv et svar til: Karl Marx teori om basis og overbygning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.