Kemi

Bjerrum diagram og unami

25. oktober 2015 af AnnaLinde (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg er i tvivl om dette spørgsmål.

i opg 2. må det vel gælde, at der er 15% glutamat ved pH= 5, da det er den korresponderende base til syren i det anden graf.

Men er glutamat i sig selv en syre så, for hvis det er, så kan jeg vel også udregne det, men glutamat har da ikke et frit H at afgive så vidt jeg kan se.

I opgave 3. har jeg ingen anelse. Håber nogen kan forklare dette =) Det skal siges, at det er glutamat, der bestemmer, hvor kraftigt noget smager af unami.


Svar #1
25. oktober 2015 af AnnaLinde (Slettet)

Til opgave 2. :


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. oktober 2015 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. oktober 2015 af Heptan

2) Ved pH = 5 er der 15 % glutaminsyre, og 85 % glutamat. Glutamat er desuden også en syre (NH3+).

3) Se på det tredje interval, altså til højre for 2. kurve og til venstre for 3. kurve. Der er syrebrøken 1 i intervallet 6,5 til 7,5 (eller aflæs selv).


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. oktober 2015 af mathon

Glutaminsyre er trihydron.
                                                   {\color{Red} H}OOC-(CH_2)_2-CH(N{{\color{Red} H}_3}+)-COO{\color{Red} H}


Svar #5
25. oktober 2015 af AnnaLinde (Slettet)

Hov, undskyld med opgave 2, det var det jeg mente :)

Men opgave 3. virker alt for nem. Mit første indskud var netop også at kigge på pH'en, hvor syrebrøken for glutamat var på 1 ca. Men mange tak for hjælpen ;)


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. oktober 2015 af mathon

pH = 5:
                                 x=\frac{1}{1+10^{\, 5-2{,}13}}=0{,}0013=0{,}13\%

glutamatprocent:
                                 1-x=1-0{,}13\%=0{,}87\%
 


Svar #7
25. oktober 2015 af AnnaLinde (Slettet)

Mathon, må jeg spørge, hvilken formel du benytter for at beregne x? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. oktober 2015 af mathon

#7
                          pH=pK_s+\log\left ( \frac{1-x}{x} \right )\; \; \; \; 0<x<1

        \Updownarrow

                         x=\frac{1}{1+10^{\, pH-pK_s}}


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. oktober 2015 af mathon

unami \rightarrowumami      (jap. for velsmag)


Svar #10
25. oktober 2015 af AnnaLinde (Slettet)

Jeg har lige prøvet at gøre rede for formlen, men jeg forstår ikke helt præcist. Jeg kan forstå, at x er andelen af basen. men når jeg gør rede for den, så er x andel af syren. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. oktober 2015 af mathon

#10

Du skal forstå, at x er syrebrøken dvs  x=\frac{\left [ S \right ]}{c_s}

1-x er basebrøken                    dvs 1-x=\frac{\left [ B \right ]}{c_s}


Brugbart svar (1)

Svar #12
25. oktober 2015 af mathon

#10

formelredegørelse:

                           pH=pK_s+\log\left ( \frac{1-x}{x} \right )\; \; \; \; 0<x<1

                           pH-pK_s=\log\left ( \frac{1-x}{x} \right )

                           10^{\, pH-pK_s}= \frac{1-x}{x}

                           10^{\, pH-pK_s}\cdot x= 1-x

                           10^{\, pH-pK_s}\cdot x+x= 1

                           \left (1+10^{\, pH-pK_s} \right )\cdot x= 1

                           x= \frac{1}{1+10^{\, pH-pK_s}}

                          

                           


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. oktober 2015 af Heptan

glutaminsyre er dihydron,

{\color{Red} H}OOC-(CH_2)_2-CH({\color{Blue}\textbf{ \textit{N}}}H_2))-COO{\color{Red} H}


Svar #14
25. oktober 2015 af AnnaLinde (Slettet)

Tusind tak, Mathon. Du er guld =)


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. oktober 2015 af mathon

#13

Her er der tale om protoneret glutaminsyre {\color{Red} H}OOC-(CH_2)_2-CH({\color{Blue}\textbf{ \textit{N}}}{{\color{Red} H}_3}^+))-COO{\color{Red} H}
så der tekstrettes til


protoneret glutaminsyre er trihydron:

                                                   {\color{Red} H}OOC-(CH_2)_2-CH(N{{\color{Red} H}_3}+)-COO{\color{Red} H}

eller med andre ord: Du har helt ret i din påpegning.


Brugbart svar (2)

Svar #16
25. oktober 2015 af Soeffi


Skriv et svar til: Bjerrum diagram og unami

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.