Fysik

Beregning af spændingsfald

28. oktober 2015 af elvishannui (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! Opgaven lyder:

En elektron accelereres af et spændingsfald U. Derved får den farten v = 3,0 * 10^6 m/s. Tabet i elektrisk potentiel energi bliver omdannet til kinetisk energi. Derfor gælder, at

1/2 * m_e * v^2 = -e * U

Her er m_e elektronens masse og v er dens fart efter accelerationen.

Beregn spændingsfaldet U.

Jeg forstår ikke helt, hvordan jeg skal gribe det an. Skal man bare slå op, hvad en elektrons masse er? Og hvad er -e? 

Håber nogen kan hjælpe!

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2015 af Heptan

Ja, den slår man bare op. Den er vist 9,1094 · 10-27 kg.

e er elementarladningen, som vist er 1,6022 · 10-19 C.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. oktober 2015 af mathon

numerisk:
                           U=\frac{m_e}{2e}\cdot v^2

                           \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! U=\frac{9{,}1094\cdot 10^{-27}\; kg}{2\cdot \left (1{,}6022\cdot 10^{-19} \; C \right )}\cdot \left (3{,}0\cdot 10^{6}\; \frac{m}{s} \right )^2\approx 255850\; \frac{\frac{kg\cdot m^2}{s^2}}{C}= 255850\; \frac{J}{C}=255{,}850\; kV


Svar #3
28. oktober 2015 af elvishannui (Slettet)

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. januar 2019 af Dallas89

Kan se posten er lidt gammel, men mer 9,109*10-31, hvorefter svaret vil blive 25,59V


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. januar 2019 af Heptan

Ups ja, jeg forvekslede den med amu, som er 1.660539040(20)×10−27 kg.


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. januar 2019 af mathon

         \small \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! U=\frac{9{,}1094\cdot 10^{-31}\; kg}{2\cdot \left (1{,}6022\cdot 10^{-19} \; C \right )}\cdot \left (3{,}0\cdot 10^{6}\; \frac{m}{s} \right )^2\approx 25.5850\; \frac{\frac{kg\cdot m^2}{s^2}}{C}= 25.5850\; \frac{J}{C}=25.5850\; V


Skriv et svar til: Beregning af spændingsfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.