Matematik

vektor

28. oktober 2015 af Duvedhv19 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej

har lavet prøvet at lave en opgaven. Men er usikker på om at udregningen er rigtig, håber nogen lige kan kigge på det.

opgaven lyder:

bestem tallet t, så vektorerne \vec{a}=\binom{t}{-3} og \vec{b}=\binom{t-1}{2} er ortogonale.

Min løsning

\vec{a}\cdot \vec{b} = \binom{t}{-3}*\binom{t-1}{2}=t*(t-1)+(-3)*2\rightarrow t^2-1t+(-6)

hvis det er rigtig, hvordan løser man den så? har prøvet at isolere t men uden held.

tak på forhånd :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2015 af mathon

\vec{a}\cdot \vec{b} = \binom{t}{-3}*\binom{t-1}{2}=t*(t-1)+(-3)*2=0                 
                                                          t^2-t-6=0


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. oktober 2015 af peter lind

hvis de er ortogonale skal deres skalarprodukt være 0, så sæt dit resultat lig 0 og løs den derved fremkomne 2.gradsligning


Svar #3
28. oktober 2015 af Duvedhv19 (Slettet)

skal jeg isolere eller beregne diskriminanten ??


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. oktober 2015 af mathon

Du skal løse andengradsligningen
                                                          t^2-t-6=0

                                                                                                  


Svar #5
28. oktober 2015 af Duvedhv19 (Slettet)

passer det at t= 2 og -3 ??


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. oktober 2015 af peter lind

Er 22-2-6 lig med 0


Svar #7
28. oktober 2015 af Duvedhv19 (Slettet)

nej det giver -4


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. oktober 2015 af mathon

a=1
b=(-1)
c=(-6)
                       d=b^2-4\cdot a\cdot c=(-1)^2-4\cdot 1\cdot (-6)=25=5^2


Svar #9
28. oktober 2015 af Duvedhv19 (Slettet)

jeg gjorde det samme som mathon


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. oktober 2015 af peter lind

altså t= (1±5)/2


Svar #11
28. oktober 2015 af Duvedhv19 (Slettet)

ja derved får jeg 3 og -2


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. oktober 2015 af peter lind

det var bedre


Svar #13
28. oktober 2015 af Duvedhv19 (Slettet)

tak for hjælpen


Skriv et svar til: vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.