Biologi

Biologi opgave - beregn allelfrekvens

12. november 2015 af jens12234 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, 

Er der en derude som kan hjælpe mig med en opgave, hvor jeg skal beregne allelfrekvensen. Jeg har vedhæftet et billede af opgaven. 

Håber der er en som vil hjælpe! På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2015 af 123434 (Slettet)

Genotype  AA      Aa       aa       total

Antal         212      5         3         220

Frekvens  0,96     0,02    0,03   0,99

Ud fra diagramet kan vi se, at ca 96% af labradorene har genotypen AA

Når vi skal beregne genfrekvensen af A og a. Der vil i alt være 2*220 antal gener i populationer. Man ganger med to fordi, der er to alleler nemlig, A og a. 

Hvis man har allen A, så har man enten genotypen AA eller AA

Hvis man har genotypen AA, så har man to A'er. Omvendt har man genotypen Aa, så har man ét a

Afrekvens=(2*212+5)/(2*220)=0,975

Frekvensen af allelen A er 97,5%, dvs. at 97,5% af labradorene har allelen A i form af enten genotypen AA eller Aa

Hvis man har allelen a, så har man enten genotypen Aa eller aa. Genotypen aa har 2 a'er, og genotypen Aa har ét a

afrekvens=(2*3+5)/(2*220)=2,5%

Frekvensen af a er 2,5%. Dvs. at 2,5% af labradorene har allelen a enten i form af genotypen Aa eller aa. 


Skriv et svar til: Biologi opgave - beregn allelfrekvens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.