Matematik

Bestem befolkningstallet

19. november 2015 af MMLL13 - Niveau: C-niveau

Kan nogen hjælpe mig med dette:

Eksponentielle funktioner: I 1990'erne voksedebefolkningstallet i nepal, så den ville blive fordoblet  på 30 år. I 1995 var Nepals befolkningstal 20,1 millioner.

De to spørgsmål jeg har problemer med lyder således:

1) bestem befolkningstallet i år 2000 ifølge denne model (jeg ville sætte 5 ind på x'ets plads, men det passer ikke med næste spørgsmål, som siger at der er 24,7 millioner)

2) I 2000 var det faktiske befolkningstal 24,7 millioner. Hvordan vil du vurdere modellen ud fra dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2015 af 123434 (Slettet)

Eksponentiel funktion:f(x)=b*ax

a=1+r=21/30=1,0234

b=20,1

f(x)=20,1*1,0234x

Det er ihverfald, hvad jeg får forskriften til


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. november 2015 af 123434 (Slettet)

x=2000-1995=5

f(5)=20,1*1,023430=22,564 mio

Ifølge modellen havde Nepal en befolkning på 22,564 mio. Det er sådan med modeller, at de er en forenklet del af virkeligheden. Der var faktisk 24,7 mio nepalelsere i Nepal i 2000

Modellen har forudsagt, at Nepals befolkning skulle være 2 mio mindre i 2000 end, hvad tilfældet egentlig var. 

(24,7-22,564)/24,7*100%=8,64%

Modellens forventede befolkningstal er 8,64% mindre end hvad det faktiske befolkningstal var i 2000. 


Svar #3
19. november 2015 af MMLL13

Ja det er også hvad jeg får forskriften til, men hvad så med spørgsmålet "bestem befolkningstallet i år 2000 ifølge denne model". Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. november 2015 af Jegvedingenting

#3

Den allerførste antagelse om at befolkningstallet i Nepal fordobles om 30 år har den fejlmargin på de cirka 9 %, hvilket man kan vurdere til at være rimelig præcist antaget. Men hvis vi skal selvfølgelig huske på at denne fejlprocent kommer af sætte modellen på prøve med en kalkulation af befolkningstallet efter bare 5 år, det vil sige at afvigelsen sagtens kan komme til at stige, hvis vi udregner hvad tallet vil ligge på om 10 år.

Du kan jo for sjovs skyld slå befolkningstallet op og se hvad den er på nu også lige regne efter med denne model og regne afvigelsen ud og se om den er steget yderligere eller ej :=)

Edit: troede du spurgte ind til opgave 2b. Sorry.


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. november 2015 af 123434 (Slettet)

3#

Ifølge modellen havde Nepal en befolkning på 22,564 mio i 2000


Skriv et svar til: Bestem befolkningstallet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.