Matematik

Vektor – bestemmelse af koordinater

25. november 2015 af lhp17 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Studieportalen

Jeg er i gang med denne opgave (se vedhæft). Jeg er gået i stå med hensyn til opgave d.

Jeg har fået følgende resultater i opgaverne før d:

a) B(15;0;0) og C(7;13,27;0)

b) (x,y,z)=(7,0,0)+t(2,333;3,272;9,250)

c) -64,75y + 22,904z = 0


Hvordan bestemmer jeg punkt D's koordinater?
Ved at kigge på firguren får jeg punktet D(7;7;13,27).

Hvordan skal man bestemme D, for skal man ikke bruge resultater fra de tidligere opgaver?

Håber nogle kan hjælpe mig med at opgave d.

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2015 af Eksperimentalfysikeren

a)

Her har du regnet galt for C. Da alle sider er lige lange, skal C i x-retningen ligge midt mellem A og B.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. november 2015 af mathon

                     D=\left ( 7.5\, ;\sqrt{3}\cdot 7.5+15\, ;15\sqrt{\tfrac{2}{3}} \right )\approx (7.5\, ;27.99\, ;12.25)


Svar #3
25. november 2015 af lhp17 (Slettet)

Mathon, hvordan har du bestemt punkt D's koordinater?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. november 2015 af Eksperimentalfysikeren

a) Du har korrekt: B=(15;0;0)

Derimod er C forkert. C's førstekoordinat skal være 15/2 = 7,5. Der er også fejl i andenkoordinaten.

b) Parameterfremstillingen er også forkert. Linien går ikke gennem (7;0;0). Den går gennem (15;0;0), som du kan bruge som udgangspunkt for parameterfremstillingen. Du skal så bruge retningsvektoren CE = (9,333-15;3,272-0;9,250-0) = (-5,667;3,272;9,250):

(x;y;z) = (15,0,0)+t(-5,667;3,272;9,250)


c) Den ser ud til at være i orden, men jeg kan ikke se det med sikkerhed.

d) Her kan du bruge parameterfremstillingen. Da alle kanterer ens, ligger D lige langt fra A og B (ligesom C). Da A og B liggerpå x-aksen, og A endda i (0;0;0), ligger D i den plan, hvor x erhalvdelen af x-værdien for B: D=(7,5;?;?). Du inder så den t-værdi, der giver x=7,5 i parameterfremstillingen. Den bruger du til at finde de to andre koordinater. De skal begge være mindre end 15. y-værdien skal være mindre end 5 og z-værdien større end 10.


Skriv et svar til: Vektor – bestemmelse af koordinater

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.