Matematik

3. gradsligning

25. november 2015 af orangespark (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej Jeg har søgt lidt rundt på nettet og ledt efter en forklaring og en formel på hvordan man løser en              3. gradsligning, men jeg kan ikke forstå eller få det de skriver til at hænge sammen. Så jeg vil høre om der er en som kan forklare mig hvordan man løser en.


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Der findes formler til at løse en 3. gradsligning, men de er ikke gymnasiepensum.

Du kan godt få en opgave med en 3. gradsligning, men så er det noget med at du skal lave noget smart. Hvis du fx har

3x3 + 2x2 - 7x = 0

så kan du sætte x udenfor parentes

x(3x2 + 2x - 7) = 0

og så kan du bruge nulreglen.

 

Eller du kan have en 3. gradsligning

x3 - 3x2 + 4 = 0

og så gætte løsningen x = 2 og så lave polynomiumsdivision

(x3 - 2x2 + 4) : (x - 2)  = x2 - x - 2

Så ligningen kan omskrives til

(x - 2)(x2 - x - 2) = 0

og så igen bruge nulreglen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. november 2015 af PeterValberg

Du skal ikke kunne løse tredjegradsligninger i hånden på B-niveau.
Så du kan roligt benytte CAS-værktøj.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
25. november 2015 af orangespark (Slettet)

ok tak :)

Men så vidt jeg har forstået så skulle man også bruge noget der hed horner's skema?


Skriv et svar til: 3. gradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.