Dansk

Morfologisk analyse af ord

05. december 2015 af katrineholmm (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har lidt svært ved at lave en morfologisk analyse af ordet: vandforsyningsbygningerne

Jeg tænker umiddelbart, at vand+forsyning er afledning og det samme med byg+ning og at -er-ne er bøjning og -s er et fuge s. 

Er jeg helt galt på den? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. december 2015 af 123434 (Slettet)

Morfologien undersøger ordnenes mindste betydningsbærende bestanddele 

Morfemer er de små dele et ord består af

Rodmorfem

Man finder rodmorfemen ved at fjerne alle forstavelses-, bøjnings- og afledningsmorfemer

Rodmorfemer indeholder ordets kernebetydning

Den understregede del af ordene fungerer som rodmorfemer

Afslutning, tilvalg, frastødende, umenneskelig, griner, løber

Forstavelsesmorfem

Hvis man sætter et forstavelsesmorfem foran ordet, vil det skifte betydning

Afslutning, forbinding, umulig, tilvalg, fravalg

Den understredegede del af ordene fungerer som forstavelsesmorfemer

Bøjningsmorfemer

Viser hvordan ordet er bøjet. Om ordet er bestemt, ubestemt, flertal, intetkøn eller fælleskøn og hvilken tid udsagnsord placerer sig i. 

Den understregede del af ordene fungerer som bøjningsmorfemer

Bogen, skoler, træet, smukt, husenes, løber

Afledningsmorfemer

Afledningsmorfemer laver om på rodmorfemer

Afledningsmorfemer optræder efter rodmorfemer. Afledningsmorfemer ændrer ofte et ord fra en ordklasse til en anden

Den understregede del af ordene fungerer som afledningsmorfemer 

Elskerinde, prinsesse, kongelig


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. december 2015 af 123434 (Slettet)

Vandforsyningsbygningerne

Vand, syn og bygning er rodmorfemer. De kan nemlig stå alene

For er et forstavelsesmorfem til syn 

ing er et afledningsmorfem til syn. 

erne er et bøjningsmorfem til bygningerne 

Konklusion

Vand, syn, bygning=rodmorfemer

For=forstavelsesmorfem

ing=afledningsmorfem

erne=bøjningsmorfem


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2015 af raev7 (Slettet)

Det eneste jeg ville tilføje er at bøjningsmorfemet -erne faktisk indeholder to morfemer. 

-er = flertal

-ne = bestemthed

Der findes forskellige mofemer (eller et helt andet ord) for at betegne flertal i navneord:

flere pig-er, flere dreng-e, flere mænd

Når der omtales flere af et vist navneord i bestemthed, tilføjes der altid morfemet -(e)ne:

piger-ne, drenge-ne, mænd-ene


Skriv et svar til: Morfologisk analyse af ord

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.