Kemi

Kemi-aflevering

08. december 2015 af MBLorenzen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Kalksalpater, Ca(NO3)2 anvendes til gødning af fx græsplæner

a) Hvor mange masse% N indeholder kalsalpeter=

Kalksalpeter fremstilles ved at behandle kalk, CaCO3, med salpetersyre:

CaCO3 (s) + 2HNO3 (aq) --> Ca(NO3)2 (s) + CO2 (g) + H2O (l)

b) Beregn massen af HNO3, der teoretisk skal bruges til fremstilling af 10 kg kalksalpeter.

c) Beregn volumenet af den mængde CO2 (g), der afgives ved fremstillingen, idet temperaturen er 48 grader celsius, og trykket er 1,015 bar. A

Håber der er nogen som kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2015 af mathon

a)
          %N i CaN2O6 =     \frac{2\cdot 14{.}007}{SUM(\{1,2,6\}\cdot \{40{.}078,14{.}007,15{.}999\})}\cdot 100\%
                    


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. december 2015 af mathon

b)
                                  CaCO3 (s)   +   2 HNO3 (aq)   -->   Ca(NO3)2 (s)   +   CO2 (g)   +   H2O (l)
ækvivalente mængder          1 mol               2 mol                                              1 mol
                                  100,09 g         126,04 g                                           1 mol                            
                                   10000 g              x                                                     y

    forholdsberegning:
                                       \frac{x}{126{,}04\; g}=\frac{10000}{100{,}9}

                                        x=\frac{10000}{100{,}9}\cdot (126{,}04\; g)

c)

                                        y=\frac{10000}{100{,}9}\cdot (1\; mol)


   


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2015 af mathon

c)

               V(CO_2)=\frac{\left (\tfrac{10000}{100{,9}}\; mol \right )\cdot \left (8{,}31447\; \tfrac{Pa\cdot m^3}{mol\cdot K} \right )\cdot ((273{,}15+48)\; K)}{101500\; Pa}                       
   


Svar #4
08. december 2015 af MBLorenzen (Slettet)

Jeg er ikke helt med på opgave b)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. december 2015 af LubDub (Slettet)

b) Beregn massen af HNO3, der teoretisk skal bruges til fremstilling af 10 kg kalksalpeter.
 

                CaCO    +     2 HNO    ----->      Ca(NO3)2     +     CO2     +     H2O



n(Ca(NO3)2) = (1·104 g) / (164,0878 g/mol) = 60,94298296 mol

n(HNO3) = 2 • n(Ca(NO3)2) = 2 • 60,94298296 mol = 121,8859659 mol

m(HNO3) = (121,8859659 mol) • (63,0128 g/mol) = 7680,375992 g ≈ 7680 g ≈ 7,7 kg


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. december 2015 af mathon

Sorry!

b)
    
                                  Ca(NO3)2 (s)   +   2 HNO3 (aq)   -->   Ca(NO3)2 (s)   +   CO2 (g)   +   H2(l)
ækvivalente mængder          1 mol               2 mol                                              1 mol
                                  164,10 g             126,04 g                                          1 mol                            
                                  10000 g                   x                                                     y

    forholdsberegning:
                                       \frac{x}{126{,}04\; g}=\frac{10000}{164{,}10}

                                        x=\frac{10000}{100{,}9}\cdot (126{,}04\; g)=7680{,}68\; g\approx 7{,}68\; kg

c)

                                        y=\frac{10000}{164{,}10}\cdot (1\; mol)\approx 60{,}9\; mol


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. december 2015 af LubDub (Slettet)

din reaktion i #6 er forkert :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. december 2015 af mathon

b) …det går/gik sgu godt i dag/i går :-)
    
                                  CaCO3 (s)   +   2 HNO3 (aq)   -->   Ca(NO3)2 (s)   +   CO2 (g)   +   H2(l)
ækvivalente mængder                                2 mol                        1 mol               1 mol
                                                         126,04 g                   164,10 g            1 mol                            
                                                             x                            10000 g               y

    forholdsberegning:
                                       \frac{x}{126{,}04\; g}=\frac{10000}{164{,}10}

                                        x=\frac{10000}{100{,}9}\cdot (126{,}04\; g)=7680{,}68\; g\approx 7{,}68\; kg

c)

                                        y=\frac{10000}{164{,}10}\cdot (1\; mol)\approx 60{,}9\; mol


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. maj 2020 af Weeke (Slettet)

# 8 Vil man i opgave c) ikke benytte sig af idealgasligningen, da man skal udregne volumenet, fordi man har alle oplysningerne til at kunne benytte sig af formlen?


Brugbart svar (1)

Svar #10
25. maj 2020 af mathon

Jo

            \small \begin{array}{lllll}& V_{CO_2}=\frac{\left (60.9\;mol \right )\cdot \left ( 0.083145\;\frac{bar\cdot L}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( (273.15+48)\;K \right )}{1.015\;bar} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. maj 2020 af Weeke (Slettet)

Okay, super, tusind tak.


Skriv et svar til: Kemi-aflevering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.