Fysik

Primær- og sekundærspænding

10. december 2015 af Nworb (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvis jeg har en transformator hvor primærspændingen er 230 V og vindingstallet på primærspolen er 600 og vindingstallet på sekundærspolen er 1200 bliver sekundærspæningen så ikke 460 V? Da vindingstallet jo bliver fordoblet må spændingen også blive fordoblet. 

Problemet er at jeg fra en facitliste kan se at resultatet er 115 V. Men det kan jeg ikke forstå da vindingstallet jo stiger og dermed mener jeg ikke at spæningen kan falde.. Eller er jeg helt galt på den ? 

Og hvis jeg nu har en primærspænding på 15 V med en primærspole på 1200 og en sekundærspænding på 150 V er den sekundærspole så ikke på 12000 vindinger? Da spændingen jo stiger 10 gange


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2015 af mathon

                          \frac{N_s}{N_p}=\frac{U_s}{U_p}

                          N_s=\frac{U_s}{U_p}\cdot N_p

                          N_s=\frac{150}{15}\cdot 1200=10\cdot 1200=12000

Så JO!

                          


Svar #2
10. december 2015 af Nworb (Slettet)

TAK! 

Er den første med de 460 V så ikke også rigtig? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. december 2015 af Eksperimentalfysikeren

Det er rigtigt. Der må være fejl i facitlisten.


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. december 2015 af mathon

                          \frac{U_s}{U_p}=\frac{N_s}{N_p}

                          U_s=\frac{N_s}{N_p}\cdot U_p

                          U_s=\frac{1200}{600}\cdot (230\; V\! \! \sim)=2\cdot (230\; V\! \! \sim)=460\; V\! \! \sim


Skriv et svar til: Primær- og sekundærspænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.