Matematik

Hjælp til trin i bevis. Diff ligning

14. december 2015 af zenzysgatso (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej
Er der nogle der kan redegøre for trinene i følgende bevis? Hvordan kan man f.eks pludseligt indføre e^kt


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2015 af SådanDa

Du har ikke vedhæftet noget bevis? :)


Svar #2
14. december 2015 af zenzysgatso (Slettet)

Hov undskyld der kommer et billede her 


Svar #3
14. december 2015 af zenzysgatso (Slettet)

Og det samme med dette 


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. december 2015 af SådanDa

y''-k^2\cdot y=0 \iff y''\cdot e^{kt}-k^2\cdot e^{kt}\cdot y=0, kommer jo ved bare at gange med ekt på begge sider af lighedstegnet, på højresiden får du bare 0·ekt=0.


Svar #5
14. december 2015 af zenzysgatso (Slettet)

Hvad med trinnet lige efter? Og bør man ikke skrive inden, at man antager en løsning til ligningen, synes bare e^kt kommer lidt ud af det blå 


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. december 2015 af SådanDa

Lige efter lægger du y'·k·ekt til, hvorefter at du trækker det fra igen, det må stadig give det samme! ekt kommer også bare ud af det blå, man ganger i gennem med det fordi at det viser sig at være smart! :)


Svar #7
14. december 2015 af zenzysgatso (Slettet)

Okay tak. Har lige et sidste spørgsmål for nu. På det andet vedhæftede billede står der at man skal gøre det samme, men gange cos(kt) på, kan ikke helt se hvordan og hvorledes man skal komme frem til det de siger?


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. december 2015 af SådanDa

Der hvor du i andet trin ganger med sin(kt) skal du gange med cos(kt) i stedet, og i fjerde skal du så lægge y'·k·sin(kt) til og trække det fra igen i stedet for?


Svar #9
14. december 2015 af zenzysgatso (Slettet)

Jeg prøver mig frem, og vender tilbage, hvis ikke jeg kan komme frem til det rigtige. Tak for hjælpen, for nu :)


Svar #10
14. december 2015 af zenzysgatso (Slettet)

De to sidste skridt i den første del, samt de tre sidste skidt i den anden del af det første billede. Hvad sker der der?


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. december 2015 af SådanDa

Altså ved:

(udtryk)'=0 ⇔ udtryk=c

Det er jo fordi at det udtryk du har differentieret giver 0, derfor må udtrykket være en konstant (da det er sådan nogle som differentierer til 0).

Derefter trækker man ekt udenfor parantes og dividerer med den på begge sider! :)


Svar #12
14. december 2015 af zenzysgatso (Slettet)

Mange tak. Hvad med de tre sidste led i den anden del. Der knækker filmen lidt igen 


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. december 2015 af SådanDa

Det er egentlig lidt det samme, (y·ekt)'=c·e-2kt, vil sige at du kan finde y·ekt ved at finde en stamfunktion til c·e-2kt, hvilket du kan indse at -c/(2k)·e-2kt+c1 er ved at differentiere den!

Derefter dividere du bare med e-kt på begge sider (dette er det samme som at gange med ekt)


Skriv et svar til: Hjælp til trin i bevis. Diff ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.