Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Gennemsnitlige aktiver, egenkapital, gældsforpligtelser - hvordan finder jeg dem?

06. januar 2016 af mbj1998 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg sidder med en VØ aflevering, og skal regne rentabilitet, indtjeningsevne, soliditet og likviditet ud. 

Jeg skal så igang med at regne afkastningsgraden ud, hvor man regner det ud ved at sige:

(resultat af primær drift+finansielle indtægter)*100/gennemsnitlige aktiver

Problemet er, at regnskabet ikke indeholder ''gennemsnitlige aktiver'' (bl.a.). Jeg har så læst mig frem til, at man skal anvende ultimo og primo og sige:

(ultimo+primo)/2=gennemsnitlige aktiver 

Jeg har så heller ikke ultimo og primo, så mit spørgsmål er: hvad kan ultimo og primo så være? 

Samme spørgsmål optræder så igen, hvad kan disse være:

Gennemsnitlige aktiver?

Gennemsnitlig egenkapital?

Gennemsnitlige gældsforpligtelser?

Til sidst - hvad er ''årets tal'' og ''basisårets tal''?

Håber virkelig der er nogen der kan hjælpe! 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. januar 2016 af Stats

AG = resultat af primær drift / gns. aktiver

gns. aktiver = (primo aktiver + ultimo aktiver)/2

Primo = før
Ultimo = efter

Altså

               2010   2011   2012   2013   2014   2015
Aktiver     25      25,5    40,7    36,7    39,5    33,4

gns aktiver i 2011 = (Aktiver primo2011 + Aktiver ultimo2011)/2 = (25 + 25,5)/2 = 25,25
gns aktiver i 2012 = (Aktiver primo2012 + Aktiver ultimo2012)/2 = (25,5 + 40,7)/2 = 33,1
gns aktiver i 2013 = (Aktiver primo2013 + Aktiver ultimo2013)/2 = (40,7 + 36,7)/2 = 38,7

osv...

En anden forklaring...

Du starter firmaet i dag.. År 0 Du har købt aktiver for 500.000 kr. og begynder at knokle med at få firmaet til at vækste... Når du så skal lave årsregnskabet i År 1 så finder du ud af, at du i År 1 har fået 200.000 mere i aktiver, altså vil dine aktiver i alt være 700.000

Du skriver nu:

Fup og Fidus A/S
      År 1

               primo år 1      ultimo år 1
Årstal             0                 1         
Aktiver      500.000        700.000

Du har altså derfor, i år 1, gennemsnitlige aktiver for (500.000 + 700.000)/2 = 600.000

---------

Årets tal  · 100   = indekstal
Basisår

årets tal er derfor det år, du vil undersøge, og variere efter hvilket år du undersøger (selvfølgelig)
Basisåret er det år, du starter fra. Altså, den variere ikke.

Grunden til ovenstående er, at tallene bliver mere sammenlignelige henover en år række.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #2
06. januar 2016 af mbj1998 (Slettet)

Hej Dennis, tak for hjælpen

Jeg har vedhæftet et billede, årene i regnskabet starter med 2013/2014 til venstre og falder i årene ud mod højre. Jeg har i første regnskab som du ser under 2013/2014 regnet de to aktiver (13/14+12/13) ud som giver 17.948.248 tilsammen og efterfølgende divideret tallet med 2. Dette er altså det gennemsnitlige aktiv, ikke? 
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. januar 2016 af Stats

Regnskabsår:                             2014                  2013
Regnskabsperiode:                    13/14                 12/13
Aktiver                                   9.146.220           8.802.028

Dette giver derfor som du selv siger aktiv2014 + aktiv2013 = 17.948.248

Deles med to, 17.948.248/2 = 8.974.124

Dermed er gennemsnitlige aktiver i 2014 = 8.974.124 kr.

Dit svar er derfor helt korrekt. :)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #4
07. januar 2016 af mbj1998 (Slettet)

Perfekt - når jeg så skal regne egenkapitalens forrentning mangler jeg gennemsnitlig egenkapital - er det det samme om igen hvor jeg lægger år 2013+2014/2 igen og så denne gang i resultatet før skat eller er det aktiver i alt?

Og regner bare med at gennemsnitlige gældsforpligtelser er det samme om igen, men denne gang med ''gældsforpligtelser i alt''? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2016 af Stats

Alt hvad der bruges i balancen er gennemsnitlig, og alt hvad der bruges i resultatopgørelsen er den faktisk værdi. (pånær, hvis alle dine tal, KUN stammer fra balancen eller resultatopgørelsen)

EKF (egenkapitalens forrentning) = Resultat før skat / egenkapital

Eller AG + GR·RM med ord: afkastningsgrad + gældsrenten·rentemarginal

-----------------------------

Og regner bare med at gennemsnitlige gældsforpligtelser er det samme om igen, men denne gang med ''gældsforpligtelser i alt''? :)

- Ja...

-----------------------------

En ekstra bemærkning: Virksomheden tjener på at have gæld, hvis EKF > AG > GR

-----------------------------

En model

Så du (måske) kan forklare, hvorfor det er gået godt/dårligt med virksomheden

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. januar 2016 af Stats

Rettelse i #5 

Eller AG + GR·RM med ord: afkastningsgrad + gældsrenten·rentemarginal

 EKF = AG + GR·G/E , altså afkastningsgrad + gældsrenten·finansiel gearing

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Gennemsnitlige aktiver, egenkapital, gældsforpligtelser - hvordan finder jeg dem?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.