Matematik

Isolere x : y=k*x^1/3

16. januar 2016 af kusumasoerensen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa

Kan du hjælpe mig med at isolere x når formlen lyder sålede:

y = k * x^ 1/3 altså y lig med k gange x opløftet med 1 divideret med 3

Bliver 1/3 til gange? Og i så fald hvordan formulerer jeg den?

På forhånd tak. Kh Kusuma


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2016 af AskTheAfghan

Benyt at      b = an   ⇔   b1/n = a,      for alle n ≠ 0.


Svar #2
16. januar 2016 af kusumasoerensen (Slettet)

#1

Benyt at      b = an   ⇔   b1/n = a,      for alle n ≠ 0.

Det er jeg ked af, men jeg forstår desværre ikke dit svar. Kan du gøre det lettere forståeligt.

Kh Kusuma


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. januar 2016 af AskTheAfghan

#2      Man opløfter med 1/n på hver side. Venstre side giver b1/n mens højre side giver (an)1/n = a.


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. januar 2016 af StoreNord

y = k * x^ 1/3                 x ^{\frac{1}{3}}  kaldes også kubikroden af x:        \sqrt[3]{x}

   =>

y3 = k3 * x             Her har jeg taget kubus (ikke kvadratet) på begge sider af lighedstegnet.

Så skal du bare isolere x.


Svar #5
18. januar 2016 af kusumasoerensen (Slettet)

#4

y = k * x^ 1/3                 x ^{\frac{1}{3}}  kaldes også kubikroden af x:        \sqrt[3]{x}

   =>

y3 = k3 * x             Her har jeg taget kubus (ikke kvadratet) på begge sider af lighedstegnet.

Så skal du bare isolere x.

Hejsa StoreNord

Mange tak for et svar jeg kan forstå, jeg ved ikke om resultatet er anderledes end den anden brugers svar, men det er det der giver mening for mig, så dit svar vælger jeg at bruge i min aflevering. Dog en sidste ting, hvorfor bliver 1/3 til opløftet i 3 ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. januar 2016 af StoreNord

Spørgsmål:                 hvorfor bliver 1/3 til opløftet i 3 ?   ---

Svar:

\\x^{\frac{1}{2}} \; er \; det \; samme \; som \; kvadratroden \; af \; x. \; \; Kvadrerer \; man \; den, blir \; det \; x. \\x^{\frac{1}{3}} \; er \; det \; samme \; som \; kubikroden \; af \; x. \; \; Kubikker \; man \; den, \; blir \; det\; x.

Sådan er det bare. En potens kan godt være et brudent tal.


Skriv et svar til: Isolere x : y=k*x^1/3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.