Matematik

Benytte tabellens data til at bestemme a og b

17. januar 2016 af Appell (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen. Jeg sidder med en matematik opgave jeg ikke kan få til at give mening.
Jeg skal bestemme en a og b værdi ud fra data i en tabel, hvor startfunktionen lyder:

f(t)=b*a^t

Mine data lyder således:

Årstal                      2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012
Ølforbrug (mio. liter)  462    440   406    383    380    357

Jeg har indsat mine data i Geogebra og lavet en eksponentiel regression, men ud fra den funktion der bliver givet, f(t)=2028.26*1^t, vil min a-værdi være 1, hvilket ingen mening giver i forhold til at den beskriver hvor meget ølforbruget falder med pr. år og 1 derfor vil svare til at den bevarer den samme værdi på tværs af årene. Er der nogen der kan se hvad jeg evt. har gjort forkert?


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. januar 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Lad t betegne antal år efter 2007. Så du laver eksponentiel regression på

0 1 2 3 4 5

462 440 406 383 380 357


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. januar 2016 af MatematikStuderende (Slettet)

Det ser ud som om at du har plottet dine x-værdier til at være x=[2007,2008,2009,2010,2011, 2012], hvor du dog skal plotte det som x=[0,1,2,3,4,5], da din model skal kunne beskrive ølforbruget som funktion af tiden EFTER 2007. Hvis du indsætter de førstnævnte værdier får du en model, som også 'beskriver' ølforbruget fra mellem år 0 til år 2007.


Svar #3
17. januar 2016 af Appell (Slettet)

#1

Lad t betegne antal år efter 2007. Så du laver eksponentiel regression på

0 1 2 3 4 5

462 440 406 383 380 357

#2

Det ser ud som om at du har plottet dine x-værdier til at være x=[2007,2008,2009,2010,2011, 2012], hvor du dog skal plotte det som x=[0,1,2,3,4,5], da din model skal kunne beskrive ølforbruget som funktion af tiden EFTER 2007. Hvis du indsætter de førstnævnte værdier får du en model, som også 'beskriver' ølforbruget fra mellem år 0 til år 2007.

Mange tak begge to, nu tror jeg at jeg har fundet det rigtige resultat. Jeg har fået den til f(t)=457,95*0,95^t, kan I bekræfte? Tak på forhånd :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. januar 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Det ser vist meget rigtigt ud.


Skriv et svar til: Benytte tabellens data til at bestemme a og b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.