Kemi

Reducerende kulhydrater?

18. januar 2016 af Studerendee - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg ville spørge om der var nogle af jer der ved hvad der er karekteristisk for et reducerende kulhydrat?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2016 af lasols

et reducerende sukker er et sukker der nemt (under milde betingelser) oxideres, en nem måde at skelne disse er at se om molekylet indeholder en hemiacetal (i så fald er det et reducerende sukker) eller om det kun indeholder acetaler (ikke reducerende sukker). som eksempel kan vi tage lactose, dette sukkerstof/kulhydrat indeholder en hemiacetal (en fri og en bundet O i acetalen) og kan dermed fridt hydrolyseres til det korresponderende aldehyd i neutral vandig opløsning og aldehydet kan dermed oxideres => reducerende sukker. Tager vi i stedet sucrose så er der i dette molekyle ikke nogle hemiacetaler (halvacetaler) kan det ikke uden indblanding at syre hydrolyseret til at få frie grupper der vil reagere med milde oxidationsmidler.

rent praktisk tester man om et sukker er reducerende eller ej med f.eks. fehlings test, benedicts tests eller tollens test


Skriv et svar til: Reducerende kulhydrater?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.