Kemi

Alkoholer

26. januar 2016 af aeondude (Slettet) - Niveau: B-niveau

En druemost af chardonay-druer, der anvendes til fremstilling af hvidvine i Bourgogne-området indeholder 180 g glucose pr. liter.

Hvor meget ethanol dannes der under gæringen?
Hvor mange liter carbondioxid dannes der?
Beregn masse% af ethanol i slutopløsningen.
Beregn vol% af ethanol i slutopløsningen, idet det antages, at slutrumfanget er lig med rumfanget af den dannede alkohol plus rumfanget af den oprindelige mængde vand.


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. januar 2016 af mathon

                                           C_6H_{12}O_6\, _{\textit{(aq)}}\; \rightarrow \; 2\, C_2H_{5}OH\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 2\, CO_2\, _{\textit{(g)}}
ækvivalentmængder:                  1 mol                            2 mol                         2 mol
                                                   180 g                             92 g                           88 g

           Du oplyser ikke gæringstemperatur og lufttryk.

                               


Svar #2
27. januar 2016 af aeondude (Slettet)

Min fejl. 20°C og (101kPa)


Svar #3
27. januar 2016 af aeondude (Slettet)

Kan du så prøve en gang til den videre fremgangsmåde?

Har stadig brug for hjælp.

Hilsner


Svar #4
27. januar 2016 af aeondude (Slettet)

Samme med det her:


Hvor mange liter carbondioxid (20 °C og 101 kPa) er der opløst i en flaske champagne? Ved 6 gange atmosfæretrykket er opløseligheden af carbondioxid 0,20 M.

?


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. januar 2016 af mathon

Hvor mange liter carbondioxid dannes der?

     Indsæt i idealgasligningen:
                                                      V=\frac{n\cdot R\cdot T}{p}


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. januar 2016 af mathon

Beregn masse% af ethanol i slutopløsningen.

           p_{masse}\%=\frac{n\cdot M}{V\cdot \varrho }\cdot 100\%=\frac{c\cdot M}{\varrho }\cdot 100\%


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. januar 2016 af mathon

Massen af ren alkohol i 1 L chardonay-druer

              m_{C_2H_5OH}=\left ( \left (1000\; g \right )+(180\; g) \right )\cdot 0{,}0390=43{,}602\; g
Ren alkohols densitet er \varrho _{C_2H_5OH}=790\; \tfrac{g}{L}

Volumen af ren alkohol i 1 L chardonay-druer

                                                                          V_{ren}=\frac{43{,}602\; g}{790\; \tfrac{g}{L}}=0{,}055192\; L

Volumenprocent:

                                p_{vol}\%=\frac{0{,}055192\; L}{(1+0{,}055192\; L)}\cdot 100\%=5{,}2\%


Svar #8
28. januar 2016 af aeondude (Slettet)

#5

Hvor mange liter carbondioxid dannes der?

     Indsæt i idealgasligningen:
                                                      V=\frac{n\cdot R\cdot T}{p}


Men passer det her så at; n = 1 mol ? nøjagtig?...fordi det tal jeg udregner (3,9328) er ikke det facit, som jeg har liggende i en facitliste(som jeg ofte bruger til kontrol for facitterne).


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. januar 2016 af mathon

#8
     Indsæt i idealgasligningen:


                                  \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! V=\frac{n\cdot R\cdot T}{p}=\frac{(1\; mol)\cdot \left ( 8{,}31447\; \tfrac{Pa\cdot m^3}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( (273{,}15+20)\; K \right )}{101\cdot 10^3\; Pa}=0{,}024133\; m^3=24{,}133\; L


Svar #10
28. januar 2016 af aeondude (Slettet)

Hej, det ser også korrekte ud, jeg har selv prøvetat regne mig frem  til det hele, men igen passer facitten ikke...

 Det skal være 3,6 L
 

Har også allerede kontakteret min lærer, venter på respons...


Brugbart svar (1)

Svar #11
28. januar 2016 af mathon

korrektion:

   \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! V_{CO_2}=\frac{n\cdot R\cdot T}{p}=\frac{(2\; mol)\cdot \left ( 8{,}31447\; \tfrac{Pa\cdot m^3}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( (273{,}15+20)\; K \right )}{101\cdot 10^3\; Pa}=0{,}048266\; m^3=48{,}266\; L       


Brugbart svar (1)

Svar #12
28. januar 2016 af lasols (Slettet)

jeg får altså de 3.6L har i husket at en champagneflaske ikke er på 10L men på 0,75L så stofmængden af opløst CO2 bliver 0.75L*0,2M=0.15 mol som så indsættes i idealgasloven


Brugbart svar (1)

Svar #13
28. januar 2016 af mathon

korrektion:

                     p_{masse}\%=\frac{92\; g}{1092\; g}\cdot 100\%=8{,}42\%       CO2'en er boblet væk.

Volumen af 92 g ren alkohol:
                     V=\frac{92\; g}{790\; \tfrac{g}{L}}=0{,}116456\; L

                     p_{vol}\%=\frac{0{,}116456\; L}{1{,}116456\; L}\cdot 100\%=10{,}43\%


Svar #14
28. januar 2016 af aeondude (Slettet)

#6

Beregn masse% af ethanol i slutopløsningen.

           p_{masse}\%=\frac{n\cdot M}{V\cdot \varrho }\cdot 100\%=\frac{c\cdot M}{\varrho }\cdot 100\%


Kan du oplyse vad c er? eller indsætte talværdier?


Brugbart svar (1)

Svar #15
28. januar 2016 af mathon

#14
           …se i stedet #13.


Skriv et svar til: Alkoholer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.