Kemi

Kemi! haster

15. februar 2016 af Muddisimsek (Slettet) - Niveau: B-niveau

Bjarne skal udregne noget natriumhydrogencarbonat. Børge har lovet at hjælpe med at fremstille det. natriumhydrogencarbonat fremstilles hjælp af 2 reaktioner.

Reakton 1: CO2+2NaOH->Na2CO3+H2O

Reaktion 2: Na2CO3+CO2+H2O->2NaHCO3

Børge har 35 liter CO2(101kPa og 20 grader celcius) og 70 g NaOH

A. Beregn hvor meget Na2CO2 Børge kan fremstille.

B. Hvilken reaktant er den begrænsende faktor

C. Hvad skal Børge tilsætte for at ækvivalente mængder af reaktanerne.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. februar 2016 af mathon

Brug idealgasligningen
på formen:
                       n_{CO_2}=\frac{p\cdot V}{R\cdot T}
og masseberegningen:

                       m_{CO_2}=\frac{p\cdot V}{R\cdot T}\cdot \left ( 44{,}009\; \frac{g}{mol} \right )


Svar #2
15. februar 2016 af Muddisimsek (Slettet)

#1

Brug idealgasligningen
på formen:
                       n_{CO_2}=\frac{p\cdot V}{R\cdot T}
og masseberegningen:

                       m_{CO_2}=\frac{p\cdot V}{R\cdot T}\cdot \left ( 44{,}009\; \frac{g}{mol} \right )

Forstår det seriøst ikke -.-


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. februar 2016 af mathon

Børge har 35 L CO2 ved 101 kPa og 20°C
hvoraf antal mol CO2 kan beregnes.
Dernæst beregnes massen af det beregnede atal mol CO2.

mol-forhold:
                        CO2 : NaOH = 1 : 2


Svar #4
15. februar 2016 af Muddisimsek (Slettet)

Det hjælp virkelig meget! tak


Svar #5
15. februar 2016 af Muddisimsek (Slettet)

#3

Børge har 35 L CO2 ved 101 kPa og 20°C
hvoraf antal mol CO2 kan beregnes.
Dernæst beregnes massen af det beregnede atal mol CO2.

mol-forhold:
                        CO2 : NaOH = 1 : 2

Hvad med opgave B?


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. februar 2016 af mathon

B)
                                   CO_2\, _{\textit{(g)}}\; +\; 2\, NaOH\, _{\textit{(aq)}}\; \rightarrow \; Na_2CO_3\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}
ækvivalenter:             1 mol                 2 mol
                                   44,009 g          79,994 g
aktuelle mængder:      63,83 g            70 g

forholdsfaktorer:
                                    F_{CO_2}=\frac{63{,}83}{44{,}009}=1{,}45

                                    F_{NaOH}=\frac{70}{79{,}994}=0{,}88

Hvoraf det ses, at de 70 g NaOH er i underskud i forhold til 63,83 g CO2.


Brugbart svar (1)

Svar #7
15. februar 2016 af Soeffi

#0 Bjarne skal udregne noget natriumhydrogencarbonat. Børge har lovet at hjælpe med at fremstille det. natriumhydrogencarbonat fremstilles hjælp af 2 reaktioner.

Reakton 1: CO2+2NaOH->Na2CO3+H2O

Reaktion 2: Na2CO3+CO2+H2O->2NaHCO3

Børge har 35 liter CO2(101kPa og 20 grader celcius) og 70 g NaOH

A. Beregn hvor meget Na2CO2 Børge kan fremstille.

B. Hvilken reaktant er den begrænsende faktor

C. Hvad skal Børge tilsætte for at ækvivalente mængder af reaktanerne.

Opgaven taler dels om natriumhydrogencarbonat, dvs. NaHCO3 som slutprodukt, dels om Na2CO3. Hvis man antager, at der spørges efter det første bliver molforholdet 1:1 og CO2 er dermed i underskud.


Brugbart svar (1)

Svar #8
15. februar 2016 af mathon

Reaktion 1:

C. Hvad skal Børge tilsætte for at ækvivalente mængder af reaktanerne.

                 63,83 g CO(101kPa og 20 grader Celcius) ækvivalerer 1,45·(79,994 g) NaOH = 116 g NaOH

Børge skal tilsætte:
                 
                 (116 g NaOH) - (70 g NaOH) = 46 g NaOH

      

                           


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. februar 2016 af mathon

Reaktion 1 + 2:
                                   CO_2\, _{\textit{(g)}}\; +\; NaOH\, _{\textit{(aq)}}\; \rightarrow \; NaHCO_3\, _{\textit{(aq)}}\;
ækvivalenter:               1 mol                 1 mol
                                    44,009 g          39,997 g
aktuelle mængder:      63,83 g               70 g

forholdsfaktorer:
                                    F_{CO_2}=\frac{63{,}83}{44{,}009}=1{,}45

                                    F_{NaOH}=\frac{70}{39{,}997}=1{,}75

Børge skal tilsætte:
                 
                 (1,75 · (44,009 g CO2)) - (63,83 g CO2) = 13,19 g CO2                 


Skriv et svar til: Kemi! haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.