Matematik

Areal i en trekant og at finde omkreds

24. februar 2016 af Andi1234 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Om trekant ABC oplyses, at arealet er 22,9 samt at B = 32,3° og AB = 10,6.

b) Bestem omkredsen af trekant ABC.

Jeg har fra den forrige opgave allerede fået højden fra vinkel C til 4.3. Dog er jeg i tvivl om hvad jeg skal gøre nu. 

Da jeg finder frem til, at vi har fire oplysninger om trekanten - alle tre vinkler og højden på 4,3 (som egentligt svarer til den ene katete), tænker jeg, at man skal bruge sinusrelationerne måske?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2016 af PeterValberg

Brug "den halve appelsin-formel" til at bestemme længden af AC

T_{ABC}=\frac12\cdot |AB|\cdot |BC|\cdot\sin(B)

Bestem længden af BC vha en cosinusrelation

Bestem omkredsen af ABC

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
24. februar 2016 af Andi1234 (Slettet)

Hvad står T for? Og har vidst aldrig hørt om den halve appelsin formel, men hvorfor kan man lige præcis bruge den? 

Tusind tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. februar 2016 af StoreNord

T er arealet af trekanten.


Svar #4
24. februar 2016 af Andi1234 (Slettet)

Er næsten færdig med opgaven.. Men kan ikke komme videre her når jeg skal bestemme længden af BC vha en cosinusrelation, da jeg ikke har vinklen på A


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. februar 2016 af StoreNord

I enhver trekant er arealet=½ * (to siders produkt) * sinus(den mellemliggende vinkel).

Ofte passer det med 1absin().


Svar #6
24. februar 2016 af Andi1234 (Slettet)

Men har kun 1 side - siden c = 10.6


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. februar 2016 af StoreNord

Den anden side er den du kan finde ved hjælp af appelsinformelen. Du kender jo i forvejen arealet.


Svar #8
24. februar 2016 af Andi1234 (Slettet)

Skal jeg så skrive

22.9=1/2*(10.6+h)*sin(32.3)

Sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. februar 2016 af StoreNord

22.9=1/2*(10.6+h)*sin(32.3)       ; nej

22.9=1/2 * 10.6 * BC * sin(32.3)     ; og så finde BC


Svar #10
24. februar 2016 af Andi1234 (Slettet)

Nåååååååååå!!! Selvfølgelig!! Produkt = når man ganger, ja!!

Ej tusind tak for svaret og tålmodigheden!


Svar #11
24. februar 2016 af Andi1234 (Slettet)

Satte det ind i TI-nspire og brugte solve metoden og fik dermed at BC =8.08


Svar #12
24. februar 2016 af Andi1234 (Slettet)

Men har jeg så ikke fundet BC og ikke AC?


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. februar 2016 af StoreNord

Korrekt.

Men højden deler trekanten i to retvinklede trekanter.

I den ene kan du bruge Pythagoras til at finde en tredje side, som er en del af AB.

Hvad er så resten af AB?

Brug  derefter Pythagoras igen. Jeg håber du arbejder med en tegning?


Svar #14
24. februar 2016 af Andi1234 (Slettet)

Årh.. forstår ikke helt haha. Er lidt lost ligenu.. Ja trekanten bliver opdelt i to retvinklede trekanter. 

Jeg har nu to af siderne:

BC=10.8 

AB =10.6

Så nu kan jeg bruge cosinusrelationerne til at finde AC:

b^2 = 10.8^2+10.6^2-2*10.8*10.6*cos(32.3)

b^2 = 35,4

b = 5.6


Svar #15
24. februar 2016 af Andi1234 (Slettet)

Ja der er en tegning med til opgaven! 


Svar #16
24. februar 2016 af Andi1234 (Slettet)

Den ene retvinklede trekant DCP (højden fra C kalder jeg bare D) består af siderne CB/d = 81 og CD/b = 4.3

Finder side DB/c vha pythagoras:

c = 6.9


Brugbart svar (0)

Svar #17
24. februar 2016 af StoreNord

Jeg ser du godt kan selv.     :)

Og det er godt at vise læreren, hvor meget man kan. Men Pythagoras er også god.


Svar #18
24. februar 2016 af Andi1234 (Slettet)

T = 1/2*ab*bc*sin(b)

Solve(22.9=((1/2)*10.6*bc*sin(32.3)

Side d = 8.1

Side b = 4.3

Side c = 6.9

Tusind mange tak for hjælpen!!!! :)


Svar #19
24. februar 2016 af Andi1234 (Slettet)

Men mærkeligt - jeg får et forskelligt svar alt efter om jeg benytter cosinusrelationen fra før eller Pythagoras!


Brugbart svar (0)

Svar #20
24. februar 2016 af StoreNord

Ifølge Pythagoras:       BD=6,48          DA=3,76             AC=5,73


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.