Matematik

Bestem forskriften for f (eksponentiel funktion UDEN HJÆLPEMIDLER)

06. marts 2016 af mzs1998 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Om en eksponentielt voksende funktion f oplyses, at f(4) = 3 og f(6) = 27. Bestem forskriften for f .

Hej alle, hvordan kan man bestemme forskriften for f, når man ikke må bruge hjælpemidler? Jeg ved godt at man kan bruge formlen for at finde a og b, men det bliver ret svært uden hjælpemidler. Så er der en anden nem metode eller?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2016 af StoreNord

f(x)=b*ax

f(4)=    b*a4 =3       =>   lnb+4lna=ln3

f(6)=    b*a6 =27     =>   lnb+6lna=ln3

Træk de 2 ligninger fra hinanden, så har du lna=ln3-ln27=ln(1/9).

Brug så exponentialfunktionen på begge sider.


Svar #2
06. marts 2016 af mzs1998 (Slettet)

Der er jo to forskrifter? Skal bestemme forskriftEN for netop f

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. marts 2016 af Stats

#2 - Den er faktisk brugbar den information du får i #1

y = b·ax

ln y = ln b + x·ln a   --> som jo netop er en lineær funktion: y = ax + b

Den kan derefter løses som to ligninger med to ubekendte..

f(4) = 3 bliver i dette tilfælde:
ln 3 = ln b + 4·ln a

og f(6) = 27 bliver til:
ln 27 = ln b + 6·ln a   --->> 27 kan skrives som 33 og derfor kan man skrive:
3·ln 3 = ln b + 6·ln a

De to ligninger med to ubekendte er nu:

 ln 3 = ln b + 4·ln a
3·ln 3 = ln b + 6·ln a

Dette omskriver vi til:

ln b = ln 3 - 4·ln a
ln b = 3·ln 3 - 6·ln a

Vi sætter lig hinanden:

ln 3 - 4·ln a = 3·ln 3 - 6·ln a

Isolere ln a

2·ln a = 3·ln 3 - ln 3 = 2·ln 3 ⇔ ln a = ln 3 ⇔ a = 3

----

Nu mangler du bare én parameter:

y = b·ax
f(4) = 3

3 = b·34 ⇔ b = 3/34 = 3-3...

Du har dermed:

y = 3-3·3x = 3x-3

(Man er ikke dygtig til matematik hvis man bare kender formlerne, men man er meget dygtig hvis man kan se logikken i matematikken)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #4
06. marts 2016 af mzs1998 (Slettet)

Tusind tak for dit svar, men 

2·ln a = 3·ln 3 - ln 3 = 2·ln 3 

Jeg forstår ikke hvordan du når frem til det sidste lighedstegn, altså =2*ln(3)

hvordan kan du få det til det ud fra den ligning der står før? 2·ln a = 3·ln 3 - ln 3


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. marts 2016 af Stats

2·ln a = ln 3 - ln 3 = 2·ln 3

Ligesom hvis du har 3k - 1k = 2k

Sagt med ord: Du har tre ln(3) og du trækker én ln(3) fra, du har da to ln(3)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #6
06. marts 2016 af mzs1998 (Slettet)

Tuuuuusind tak!


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. marts 2016 af mabi97

Jeg vil prøve at give det et skud med en simpel forklaring. 

Du får at vide, at f(4) = 3 og f(6) = 27. Ud fra dette kan du altså aflure, at du har punkterne P(4,3) og Q(6,27), som ligger på grafen. 
Nu skal du have fat i en formel, som DU SKAL kende til prøven uden hjælpemidler. For eksponentielle funktioner gælder det nemlig, at:

\sqrt[x2-x1]{y2/y1}

I dette tilfælde har vi derfor at:

\sqrt[6-2]{27/3} = \sqrt[2]{9} = 3

Indsættes dette nu i en af forskrifterne haves det at:

y = b*a^x

3 = b*3^4 

Og derfor:

3 = b*81

Nu kan b let findes:

b = \frac{3}{81} = \frac{1}{27}

Da haves forskriften: y = \frac{1}{27}*3^x


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. marts 2016 af Stats

Bevis for formlen a = x2 - x1√(y2/y1) med udgangspunkt i #1 og #3
(en god idé at vise til en eventuel mundtlig eksamen da den viser at du har styr på regnereglerne)

y1 = bax1
y2 = bax2

ln på begge sider:

ln y1 = ln b + x1·ln a
ln y2 = ln b + x2·ln a

ln b = ln y1 - x1·ln a
ln b = ln y2 - x2·ln a

ln y1 - x1·ln a = ln y2 - x2·ln a
-x1·ln a + x2·ln a = ln y2 - ln y1
(x2 - x1)·ln a = ln(y2/y1)
ln(ax2 - x1) = ln(y2/y1)
ax2 - x1 = y2/y1
a = x2 - x1√(y2/y1)

For konstanten b:

y1 = b·ax1 ⇔ b = y1/ax1 = y1·a-x1

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Bestem forskriften for f (eksponentiel funktion UDEN HJÆLPEMIDLER)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.