Fysik

Beregn bølgelængden - Atomfysik

25. april 2016 af VI1000 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,
På figuren er vist nogle energiniveauer i brintatomet og nogle overgange fra exciterede tilstande til tilstande med nindre energi. Energien af grundtilstanden er nul, dvs. E1 = 0 og energierne ad de exciterede tilstande er: E2 = 10,21 eV ; E3 = 12,1 eV ; og E4 = 12,76 eV.

a) beregn bølgelængden af det lys, der udsendes, når atomet henfalder til de viste tilstande.
 

Vedhæftet fil: image1.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2016 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. april 2016 af mathon

For hydrogenatomet i energiniveau n
gælder:
                         E_n=-\frac{13{,}61\; eV}{n^2}       

                         E_1=-\frac{13{,}61\; eV}{1^2}=-13{,}61\; eV  

                         E_2=-\frac{13{,}61\; eV}{2^2}=-3{,}40\; eV

                         E_3=-\frac{13{,}61\; eV}{3^2}=-1{,}51\; eV

                         E_4=-\frac{13{,}61\; eV}{4^2}=-0{,}85\; eV


Svar #3
25. april 2016 af VI1000 (Slettet)

Det stemmer ikke med facit. Den første skal give: λ2-1 = 121,5 nm


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. april 2016 af peter lind

Du må have regnet forkert. Hvad præcist har du gjort ? Har du været opmærksom på enhederne ?


Svar #5
25. april 2016 af VI1000 (Slettet)

Jeg kan ikke finde ud af beregningen, men har facit til stykkerne.


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. april 2016 af peter lind

Hvordan kan du så sige at det ikke stemmer med facit ?

Du skal bruge at Ei- Ej = h*c/λ ved overgangen fra niveau j til niveau i. h er Plancks konstant, c er lyshastigheden og  λ er bølgelængden


Svar #7
25. april 2016 af VI1000 (Slettet)

Jeg forstår det ikke, hvor finder jeg Ei- Ej?


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. april 2016 af peter lind

energiniveauerne er jo opgivet i opgaven og du kan jo også benytte #2


Svar #9
25. april 2016 af VI1000 (Slettet)

Tak for hjælpen, har fundet en løsning


Brugbart svar (1)

Svar #10
25. april 2016 af Eksperimentalfysikeren

Uoverensstemmelsen mellem energierne angivet i #0 og i #2 skyldes, at der er valgt forskellige nulpunkter for energierne. I #0 er valgt at sætte E1 til 0eV og de øvrige niveauer har så positive energier. I #2 er det grænseværdien for En for n gående mod uendeligt, der er sat til 0eV.


Svar #11
25. april 2016 af VI1000 (Slettet)

#10

Uoverensstemmelsen mellem energierne angivet i #0 og i #2 skyldes, at der er valgt forskellige nulpunkter for energierne. I #0 er valgt at sætte E1 til 0eV og de øvrige niveauer har så positive energier. I #2 er det grænseværdien for En for n gående mod uendeligt, der er sat til 0eV.

Super, tak svar.


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. april 2016 af mathon

Uanset nulpunktet
er
                                  \lambda =\frac{1239{,}84\; eV\cdot nm}{\Delta E}


Skriv et svar til: Beregn bølgelængden - Atomfysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.