IT

Nogle der kan forklar hvad relæer og Integrerede kredsløb ?

01. maj 2016 af lucy1 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Heeej:)

Er der nogle der kan forklar kort og pæcis hvad relær og integrerede kredsløb er?
Har google det mange gang, men forstår der simpelhed ikke hvad de to ting er

Det er nemlig til en opgave jeg har fået som skal afleves her på fredag så det vil være rigtig dejligt hvis i skrev inden der:)

Ik' tage jer af det grammetiskefejl er ordblind ;p


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2016 af hesch (Slettet)

Nu fås jo efterhånden det man kan kalde "elektroniske relæer", hvilket så er en slags "bastard" ( fx puddelhund parret med en terrier ), men den oprindelige forskel er:

Relæer er mekanisk udført som en elektromagnet, der tiltækker et åg, hvilket slutter eller åbner en kontakt.

De sammenlignelige integrerede kredsløb indeholder "gates" ( AND, OR, NAND, NOR, XOR ), der korrekt sammensat kan danne en "adder", "multiplyer" eller endog en computer.

Fx en AND-gate med to indgange og een udgang har funktionen:

ind1    ind2     ud

  0        0         0
  0        1         0
  1        0         0
  1        1         1

Altså både ind1 AND ind2 skal være 1 førend ud=1.

En sådan gate kan laves med to slutterelæer sat i serie:  Begge kontakter skal være lukkede førend der er "hul igennem".  To slutterelæer sat i parallel svarer til en OR-gate.

Relæer, skematisk:

Gates, skematisk

Til opbygning af komplicerede logiske netværk vha. relæer eller gates, har man en række "værktøjer", såsom "Karnaug-kort" eller computerprogrammer, der kan reducere logiske netværk. Ved hjælp af disse kan man hurtigt opbygge netværk, der indeholder tusindvis af gates eller relæer, men sidstnævnte fylder og vejer en del.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. maj 2016 af hesch (Slettet)

PS:  Symbolet for en NAND-gate under "Gates, skematisk" er forkert.

Det skal tegnes som en AND-gate med en bolle efter.


Svar #3
07. maj 2016 af lucy1 (Slettet)

1000000000000000 TAK!


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. maj 2016 af Soeffi

#1

Bruger man ikke software til logik? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. maj 2016 af hesch (Slettet)

#4: Jeg ved ikke om du tænker på PLC'er ( Programmable Logical Controller )?

Jo, det gør man da hvis man ønsker større enheder ( maskiner med mange logiske input/output ) logisk styret, men fx en mindre enhed med fx 8 logiske input/output, vil "man" ikke ofre en PLC på. Man kan her lave et diagram, investere i 12 relæer og et skab, og kan "strikke" kredsløbet op med ledninger.

Man skal jo tænke på, at nogle af disse logiske udgange fx skal drive en motor eller et varmelegeme, og her rækker en PLC udgang ikke. Et relæ ( som man jo har ved hånden i en relæstyring ) leverer snildt 16A, galvanisk adskilt fra selve logikfunktionen. Det er lidt gammeldags, men det er smart, og det kræver ikke indsigt i en valgt PLC, at "omprogrammere" en relæstyring. Man flytter bare et par ledninger, husker at rette på tegningen og at få en tegner til at "tegne den rent".

Alternativt kan man lave et printkort, og lodde nogle logiske IC'er og en klemrække i.  En sådan logisk styring kan til enhver tid løbe fra en PLC med henseende til eksekveringshastighed.

Endelig kan man stuve et stort antal logiske IC'er sammen i fx en FPGA-kreds ( Field Programmable Gate Array ).  Den kræver - som navnet siger - nogen programmering, men til en specifik applikation, der skal fremstilles i mange eksemplarer, skal man blot (automatisk) downloade programmet i hvert eksemplar, inden test og forsendelse. Loddearbejdet går jo noget nemmere.

FPGA:


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. maj 2016 af Soeffi

#5

Jeg er usikker på anvendelsen. Har det noget at gøre med stærkstrøm og svagstrøm? (Er det ikke et svært spøgsmål for en 8. klasse. Da jeg gik i 8. kl., skulle vi mest lære købmandsregning.)


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. maj 2016 af hesch (Slettet)

#6:  Har det noget at gøre med stærkstrøm og svagstrøm?

Både og. 

Stærkstrømmere anvender teknikken til styring af maskiner vha. synkrone ( med clock ) og asynkrone ( uden clock ) sekvensnetværk, hvor tænger, luftcylindre, osv., skal aktiveres til de rigtige tidspunkter og under de rigtige betingelser i en proces. Man opdeler processen i sekvenstrin og forgreninger, hvor logikken skifter trin og rute under visse betingelser. Man tegner et rutedigram indeholdende disse sekvenstrin og implementerer det vha. relæer eller gates:

Hvert trin tildeles en adresse og relæ/gate-netværket vil - udover at aktivere udgange - skifte adressen, således at processen afvikles ved gennemløb af disse trin, under betingelse af en række indgangstilstande, der kunne være: "tang lukket", "luftcylinder bevæget" eller betjeningsknap aktiveret.

Svagstrømmere anvender teknikken til design af "full-addere" med "carry-look-ahead" netværk, multipliere og andre snedige ting, hvilket under een hat kaldes "ciffer-teknik".

Jo, det er svært for en 8. klasse. Der er mange overvejelser om statisk/dynamisk hasard indblandet, men nu gik opgaven jo på at skulle forklare hvad et relæ, og hvad en "IC" ( indeholdende gates ) er for noget.


Skriv et svar til: Nogle der kan forklar hvad relæer og Integrerede kredsløb ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.