Kemi

pH og pKa

30. maj 2016 af Star04 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

1. Antag at 0,483 g af en ukendt monovalent svag syre (HA) opløses i vand. Ved titrering med 0,250 M NaOH (aq) var det nødvendigt med 42,0 ml titrator for at nå ekvivalenspunktet. Efter tilsætning af 21,0 ml natriumhydroxidopløsning var opløsningens pH = 3,75. 

a) Beregn syrens molmasse. 

b) Hvad er pKa for syren? Svaret skal begrundes. 

2. For monokloroeddikesyre, CH2ClCOOH er protolysekonstanten 1,3*10-3 M. Vandets ionprodukt er ved 25ºC 1,00*10-14 M2

a) Beregn pH i den opløsning hvor der opnås lige antal volumener ved blanding af 0,30 M CH2ClCOOH og 0,20 M CH2ClCOONa i 25ºC

b) Kan man forvente at dikloreddikesyre har en protolysekonstant som er større eller mindre en Ka for monokloroeddikesyre? Svaret skal begrundes. 

Nogle der vil hjælpe? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2016 af Heptan

1.

a) Da syren er monovalent, er stofmængden af base ved ækvivalenspunktet lig stofmængden af syre. Brug c=n/V i din beregning, og beregn derefter molarmassen med M=m/n.

b) Der gælder at pH = pKa halvvejs til ækvivalenspunktet, så pKa = 3,75


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. maj 2016 af Heptan

2.

a) De fortæller ikke voluminerne, fordi man skal bruge en formel der er uafhængig af volumen. Der bør ringe en klokke: brug pufferligningen.

b) Prøv at sammenligne pKa for eddikesyre (4,76) og monochloreddikesyre. Hvad er trenden?

Elektronegative atomer som chlor trækker elektroner ud af resten af molekylet. Det gør carboxylsyren mere positiv, og derfor mere tilbøjelig til at afgive en positiv hydron H+.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2016 af Skaljeglavedinelektier

Er dette universitetsniveau? Ligner noget man kunne få på kemi A niveau. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
31. maj 2016 af umolich

#3
Er dette universitetsniveau? Ligner noget man kunne få på kemi A niveau.

Well, der er vist ingen retninger på universitetet der kræver Kemi A, så derfor er der meget kemi på universitetet der minder om Kemi A, da man tager udgangspunkt i at de studerende har det på C/B niveau.

Skriv et svar til: pH og pKa

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.