Kemi

pH for blanding af HNCO og NaOH

10. juni 2016 af SomethingDarkside (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående
250 mL isocyansyre-opløsningen med koncentrationen 0.0500 M blandes med 425 mL af en 0.030 M NaOH opløsning. Beregn pH for denne blanding.

Facit (pH = 10.57)
Jeg har i forrige opgave udregnet kA = 3.44 * 10^-4.

Nogen som kan hjælpe? Jeg har brugt pufferligning men får overhovedet ikke det rigtige resultat.

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2016 af umolich

Hvilke stofmængder har du sat ind i pufferligningen, og hvordan er du kommet frem til dem?

Tilføjelse: Er du sikker på de mængder og koncentrationer du har skrevet? Umiddelbart får jeg at der er tilsat overskud af NaOH, hvorfor pH burde blive bestemt af overskudet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. juni 2016 af umolich

Jeg får følgende stofmængder:

n_{isocyansyre}=c*V=0.0500M*0.250L=0,0125mol

n_{OH^-}=c*V=0.030M*0.425L=0,01275mol


Svar #3
10. juni 2016 af SomethingDarkside (Slettet)

Tallene er rigtige nok.Yes det er også hvad jeg får. Hvilket også er grunden til jeg er rimelig forvirret. Jeg er ikke sikker på hvad jeg skal gøre med det overskud af NaOH.

Svar #4
10. juni 2016 af SomethingDarkside (Slettet)

Jeg havde ikke lige tænkt over det med overskud af NaOH. Jeg har en ide til hvordan den kan regnes. Så jeg prøver lige igen.

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. juni 2016 af umolich

Ah ja, jeg får også det rigtige nu :-) Skriv igen hvis du ikke finder det.


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. juni 2016 af mathon

Efter tilsætning af 425 mL af en 0.030 M NaOH
er der 0,00025 mol OH- i overskud

Den aktuelle 
                       OH--koncentration er 

                       \left [ OH^- \right ]=\frac{0{,}00025\; mol}{(250+425)\cdot 10^{-3}\; L}=0{,}00037\; M

                       pH=14+\log\left(\left [ OH^- \right ]\right)

                       pH=14+\log\left(0{,}00037\right)=10{,}57


Skriv et svar til: pH for blanding af HNCO og NaOH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.