Matematik

Kan I hjælp - funkrionsgrænser

10. september 2016 af Sneharusha (Slettet) - Niveau: A-niveau

Ved I hvad jeg skal her:

Skærmbillede 2016-09-10 kl. 10.19.04.png
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. september 2016 af Soeffi

#0 Definitionen på grænseværdi er:
       0 < |x - x0| < δ ⇒ |f(x) - a| < ε,
dvs. når x nærmer sig x(fra både venstre og højre), skal f(x) nærme sig en (og samme) værdi a, som ikke behøver at være f(x0), faktisk behøver f(x0) ikke at være defineret. 
Det giver:

(a) Ingen grænseværdi, fordi f(x) ikke nærmer sig den samme værdi for x gående mod 1 fra venstre og x gående mod 1 fra højre.

(b) Grænseværdi = 1: f(x) nærmer sig 1 både, når x nærmer sig 2 fra venstre, og når x nærmer sig 2 fra højre.

(c) Grænseværdi = 0: f(x) nærmer sig 0 både, når x nærmer sig 3 fra venstre, og når x nærmer sig 3 fra højre. f(x) nærmer sig ikke f(x0), men det kræves heller ikke i definitionen.


Svar #2
11. september 2016 af Sneharusha (Slettet)

Tusinde tak skal du have. Nu har jeg helt klart fået en bedre forståelse. Men i (a) hvorfor er grænseværdien så ikke 0. Der er jo et "hul" ved (1,1). Tager jeg fejl?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2016 af Soeffi

#2 Tusinde tak skal du have. Nu har jeg helt klart fået en bedre forståelse. Men i (a) hvorfor er grænseværdien så ikke 0. Der er jo et "hul" ved (1,1). Tager jeg fejl?

Det er det, som er fælden: f(x0) = 0, men a findes ikke, fordi f(x) går mod 0 for x gående mod 1 fra højre, mens f(x) går mod 1 for x gående mod 1 fra højre. Da disse værdier ikke er et og samme tal findes grænseværdien a ikke.


Svar #4
11. september 2016 af Sneharusha (Slettet)

Tusinde tak. Vil det så sige at grænseværdien kun må være et bestemt tal/værdi?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2016 af Soeffi

#4 Tusinde tak. Vil det så sige at grænseværdien kun må være et bestemt tal/værdi?

Ja, du skal se på hvad f(x) går mod, når x går mod x0 fra venstre og højre - de to tal skal findes og være ens.


Skriv et svar til: Kan I hjælp - funkrionsgrænser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.