Matematik

Bestem rødder for polynomiet og algebraisk mulitplicitet

14. september 2016 af TriloHansen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Der er givet to polynomier. 

r(z)=z^2+3z+10 og s(z)=2z^3+4z^2-2z-20

Givet polynomiet P(z)=r(z)*s(z) bestem samtlige rødder for P(z) og angiv deres algebraiske mulitiplicitet. 

Nogle der kan hjælpe her? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2016 af VandalS

Find rødderne for de første to polynomier. Disse udgør tilsammen alle rødderne i P, og så er det blot et spørgsmål om at tælle hver rods multiplicitet. 


Svar #2
14. september 2016 af TriloHansen (Slettet)

Har fundet rødderne i r(z) og s(z), men hvad menes med 'at tælle hver rods multiplicitet'? Kan du give et eksempel? Hvordan vides det desuden at r(z)*s(z) kun indeholde deres inbyrdes rødder tilsammen?


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. september 2016 af VandalS

Et n-grads polynomium har altid n komplekse rødder talt med multiplicitet. I eksempelvis P(x)=x^2 er x=0 rod, og denne har multiplicitet 2 da polynomiet kan faktoriseres som P(x)=(x-0)\cdot (x-0)=(x-0)^2.

I dit tilfælde er P produktet af et 2. grads og et 3. grads polynomium, så P er et 2+3=5. grads polynomium og har derfor fem komplekse rødder talt med multiplicitet. Kald rødderne i r(z) for r1, r2 og rødderne i s(z) for s1, s2 og s3. Nulreglen giver nu at P(z_0)=0 for z_0 \in \{ r_1,r_2,s_1,s_2,s_3 \}, da enten r(z_0)=0  eller s(z_0)=0. Disse fem tal er derfor rødder i P, og da P har præcis fem komplekse rødder talt med multiplicitet kan der ikke være andre. Slutteligt siger vi, at hvis et tal optræder mere end en gang blandt disse fem tal har den tilsvarende rod har algebraisk multiplicitet lig det antal gange, tallet optræder.

Du kan også tælle multiplicitet ved at faktorisere polynomiet i 1. grads polynomier, hvilket altid er muligt med komplekse rødder - multipliciteten vil så være det antal gange, parantesen med roden optræder i faktorisering, jf. eksemplet ovenfor.


Skriv et svar til: Bestem rødder for polynomiet og algebraisk mulitplicitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.