Kemi

ligevægt

17. september 2016 af axx2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

COCL2(g) <- -> CO(g) + Cl2(g)

Ved et eksperiment indsprøjtes 0,631 g phosgen (COCl2) i en tom beholder med volumet 472 mL. Beholderen opvarmes til 750 grader celsius, og overstående ligevægt indstiller sig ved denne temperatur. Efter at ligevægten har indstillet sig, måles trykket i beholderen til 2,18 bar.

a) Beregn den samlede stofmængde i beholderen ved ligevægt. 
Den har jeg beregnet vha. idealgasligningen til 0,0124 mol 

b) Beregn stofmængden af hver af de tre gasser ved ligevægt. 
??


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2016 af mathon

M((COCl2) = 98,916 g/mol


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2016 af mathon

n(COCl2) =\frac{0{,}631\; g}{98{,}916\; \tfrac{g}{mol}}=0{,}006379 \; mol

                                              COCl_2\, _{\textit{(g)}}\; \rightleftharpoons \; CO\, _{\textit{(g)}}\; +\; Cl_2\, _{\textit{(g)}}
 stofmængder                    (0,006379 - x) mol      x mol           x mol


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. september 2016 af mathon

b)

             n_{ligev\ae gt}=\frac{(2{,}18\; bar)\cdot (0{,}472\; L)}{\left (0{,}08314472\; \tfrac{bar\cdot L}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( \left ( 273{,}15 +750\right ) K\right )}=0{,}012096\; mol

hvoraf
                                   0{,}006379-x+x+x=0{,}12096

                                                x=0{,}005717

ligevægtsstofmængder:          n(COCl_2)                 n(CO)              n(Cl_2)
                                             (0,006379 - x) mol            x mol                   x mol

                                                0,000662 mol           0,005717 mol        0,005717 mol
                                           


Svar #4
17. september 2016 af axx2 (Slettet)

#3

b)

             n_{ligev\ae gt}=\frac{(2{,}18\; bar)\cdot (0{,}472\; L)}{\left (0{,}08314472\; \tfrac{bar\cdot L}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( \left ( 273{,}15 +750\right ) K\right )}=0{,}012096\; mol

hvoraf
                                   0{,}006379-x+x+x=0{,}12096

                                                x=0{,}005717

ligevægtsstofmængder:          n(COCl_2)                 n(CO)              n(Cl_2)
                                             (0,006379 - x) mol            x mol                   x mol

                                                0,000662 mol           0,005717 mol        0,005717 mol
                                           

mange tak! dog tror jeg du har lavet en regnefejl.
0,006379-x+x+x=0,12096 
x=0,114581


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. september 2016 af mathon

hvoraf
                                   0{,}006379-x+x+x=0{,}\mathbf{\color{Red} 0}12096

                                                x=0{,}005717


Skriv et svar til: ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.