Matematik

Funktioner

09. oktober 2016 af PeterHansen221 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle. Jeg er igang med et skriftlig aflevering i matematik, og er gået lige i stå med den, da der er 2 opgaver jeg ikke kan finde ud af. Nogen som kan fortælle mig hvordan jeg løser dem? :)

Opgave 1:

En funktion f er bestemt ved f(x) = x3 + 2x + 8

Bestem f(1), og bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (1,f(1))

Opgave 2:

En funktion f er bestemt ved f(x) = b * ax. Grafen for f går gennem punkterne (2,20) og (4,80)

Bestem tallene a og b


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2016 af mathon

                   f(1)=1^3+2\cdot 1+8

                   f{\, }'(x)=3x^2+2

                   f{\, }'(1)=3\cdot 1^2+2

tangentlgning:

                          y=f{\, }'(1)\cdot (x-1)+f(1)


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. oktober 2016 af Skaljeglavedinelektier

Opgave 1

Bestem f(1) ved at indsætte 1 på x's plads i din funktion. 

Bestem ligningen for tangenten ved brug af formlen: y=f'(x_0)\cdot x+f(x_0)-f'(x_0)\cdot x_0, hvor x0 er 1. 

Opgave 2

a=\sqrt[\Delta x]{Py}

b=\frac{y_1}{a^{x_1}}


Svar #3
09. oktober 2016 af PeterHansen221 (Slettet)

Mathon: Jeg fik opgave 1 til 11. Jeg satte 1 ind i funktion i x'ernes plads, og fik det derefter til 11. Men skal det give 5, da 8 er en konstant?


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. oktober 2016 af Skaljeglavedinelektier

f(1)=1^3+2\cdot 1+8=1+2+8=11


Svar #5
09. oktober 2016 af PeterHansen221 (Slettet)

Skaljeglavedinelektier: Men jeg skal jo finde f' ikke kun f

y = f'(1) * x + f(1) - f'(1) * 1

Er det her facit når jeg skal finde tangentligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. oktober 2016 af mathon

Indsæt det beregnede i tangentligningen:

                          y=f{\, }'(1)\cdot (x-1)+f(1)


 


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. oktober 2016 af Skaljeglavedinelektier

Det kan være, jeg roder dine to opgaver i opgave 1 sammen. 

f(1) giver 11. 

Men du spørger måske, hvad f'(1) giver? 


Svar #8
09. oktober 2016 af PeterHansen221 (Slettet)

Mathon: Skal jeg ligning så se sådan her ud?: y = f'(1) * ( 5 - 1 ) + f(1)

Skaljeglavedinelektier: Ja, ligepræcis. Er det ikke også det jeg har skrevet i opgaveformuleringen? :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. oktober 2016 af Skaljeglavedinelektier

"Bestem f(1), og bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (1,f(1))"

y=f'(1)\cdot x+f(1)-f'(1)\cdot 1=5\cdot x+11-5\cdot 1=5x+6


Svar #10
09. oktober 2016 af PeterHansen221 (Slettet)

Hov det undskylder jeg, det var en fejl fra min side af. Der skulle stå bestem f' :) Men så skal den give 5, det er korrekt, det kan vi være enige om igos?

Så er det den med tangentligningen. Skal den give 5x+6? :)


Svar #11
09. oktober 2016 af PeterHansen221 (Slettet)

Og 5 og 11 fra tangentligninger kommer fra f og f'?


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. oktober 2016 af Skaljeglavedinelektier

f(x)=x^3+2x+8

f'(x)=(x^3+2x+8)'=3x^2+2

f'(1)=3\cdot 1^2+2=3+2=5

Ja tangentligningen er givet ved y=5x+6


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. oktober 2016 af Skaljeglavedinelektier

#11 ja. #12 giver dig udregningen til hvorfor f'(1) = 5, og #4 giver dig udregningen til hvorfor f(1) = 11. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. oktober 2016 af mathon

                    f(1)=1^3+2\cdot 1+8=\mathbf{\color{Blue} 11}

                   f{\, }'(1)=3\cdot 1^2+2=\mathbf{\color{Red} 6}

tangentligning:
                    y=\mathbf{\color{Red} f{\, }'(1)}\cdot (x-1)+\mathbf{\color{Blue} f(1)}

                    y=\mathbf{\color{Red} 6}\cdot (x-1)+\mathbf{\color{Blue} 11}

                    y=6x-6+11

                    y=6x+5



                         


Brugbart svar (0)

Svar #15
09. oktober 2016 af Skaljeglavedinelektier

#14 der er vist en lille fejl ved f'(1). 


Brugbart svar (0)

Svar #16
09. oktober 2016 af mathon

korrektion:

                    f(1)=1^3+2\cdot 1+8=\mathbf{\color{Blue} 11}

                   f{\, }'(1)=3\cdot 1^2+2=\mathbf{\color{Red} 5}

tangentligning:
                    y=\mathbf{\color{Red} f{\, }'(1)}\cdot (x-1)+\mathbf{\color{Blue} f(1)}

                    y=\mathbf{\color{Red} 5}\cdot (x-1)+\mathbf{\color{Blue} 11}

                    y=5x-5+11

                    y=5x+6



                          


Svar #17
09. oktober 2016 af PeterHansen221 (Slettet)

Nu har jeg forstået det! Tak.

Jeg har også lige udregnet opgave 3, og fik a til 2 og b til 10. Kan dette passe? :)


Brugbart svar (0)

Svar #18
09. oktober 2016 af mathon

#17

       b er ikke rigtig.


Svar #19
09. oktober 2016 af PeterHansen221 (Slettet)

b = y1 / a

b = 20 / 2 = 10


Brugbart svar (0)

Svar #20
09. oktober 2016 af mathon

              b=\frac{y_1}{2^{x_1}}=\frac{20}{2^2}=\frac{20}{4}=5


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.