Kemi

Latimer - diagram og halvcellereaktioner

10. oktober 2016 af Eliasz - Niveau: Universitet/Videregående

A) Følgende Latimer-diagram kendes for svovl i en sur opløsning:

    +6                   +5                  +4                 +2                 0

HSO_4^- \rightarrow S_2O_6^2^- \rightarrow H_2SO_3\rightarrow S_2O_3^2^-\rightarrow S

             -0.253 V       -0.569 V         -0.400 V         +0.600 V

Skriv reaktionsskemaer for de fire halvcellereaktioner i diagrammet.

B)  Angiv et reaktionsskema for den direkte reduktion til HSO_4^- til S i sur opløsning.

TAK på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. oktober 2016 af Heptan

A)

Eksempel:

HSO4- + (6 - 5) e-  →   ½ S2O62-       (ikke afstemt)

Reaktionerne er reduktions-halvreaktioner og kan afstemmes med de almindelige regler for afstemning af redoxreaktioner. Bemærk at opløsningen er sur.

B) Læg alle halvreaktionerne sammen, som om de var matematiske ligninger. Der vil være nogle komponenter der går ud med hinanden. Vigtigt: enhver halvreaktion skal have det samme antal S.


Svar #2
10. oktober 2016 af Eliasz

Jeg forstår ikke hvor det halv kommer fra?


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. oktober 2016 af Heptan

Der skal være det samme antal svovl på begge sider. S2O62- indeholder 2 stk S, men HSO4- indeholder kun 1 stk S.


Svar #4
11. oktober 2016 af Eliasz

Okay, kan du ikke lige vise hvordan den første vil se ud afstemt?


Svar #5
11. oktober 2016 af Eliasz

Jeg får den til H_3O+HSO_4^-+e^- \rightarrow 1/2 S_2O_6^2^- + H_2O


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. oktober 2016 af Heptan

H_3O^{\color{Red} +}+HSO_4^-+e^- \rightarrow 1/2 S_2O_6^2^- + {\color{Red} 2} H_2O


Svar #7
11. oktober 2016 af Eliasz

Kan du hjælpe mig med en anden opgave??

- To af forbindelserne i Latimer-diagrammet kan disproportionere. Angiv reaktionsskemaer for disse to reaktioner. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. oktober 2016 af Heptan

Betragt de tre midterste specier, og beregn E for disproportioneringen. Hvis den er positiv er den spontan.

Eksempel: Thiosulfat. E = 0.600 V - (-0.400 V) = 1.000 V   ⇒ spontan


Svar #9
11. oktober 2016 af Eliasz

Altså på denne her måde?

Svovlsyrling: -0.400-(-0.569)=0.169

Dithionate: -0.569-(-0.253)= -0.316


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. oktober 2016 af Heptan

Ja. De har enheder af volt, V.


Svar #11
12. oktober 2016 af Eliasz

Ja nemlig. Nu skal jeg så skrive reaktionsskemser for svovssyrling og thiosulfat, hvor de reagerer begge veje. Hvordan gør jeg det nu?

Brugbart svar (0)

Svar #12
13. oktober 2016 af Heptan

Læg de to relevante halvreaktioner sammen for hver reaktion.


Skriv et svar til: Latimer - diagram og halvcellereaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.