Matematik

HJÆLP TIL HALV-FÆRDIG OPGAVE😩😩

12. oktober 2016 af sandrai - Niveau: B-niveau
Hej
Jeg er ved at lave en aflevering og mangler kun de sidste par opgaver, 'men sidder simpelhen fast midt i dem og kan ikke få dem afsluttet?!?

Nogen der kan hjælpe ??

1) grafen for f(x)=ax^2 + 4x + c bestem a og c
- jeg har fundet ud af at a= 2 men kan ikke finde ud af til at finde c?

2) en parabel skærer x-aksen i punkterne (-1;0) og (4;0) og skærer y-aksen i (0;4)
Find en ligning for parablen?


Mange tak på forhånd ??
Vedhæftet fil: IMG_6417.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2016 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. oktober 2016 af PeterValberg

1) Kræver lige et par ekstra oplysninger, fx nogle kendte punkter

2) Opstil tre ligninger med tre ubekendte og bestem værdierne for a, b og c

0=a\cdot (-1)^2+b\cdot(-1)+c
0=a\cdot 4^2+b\cdot4+c
4=a\cdot 0^2+b\cdot0+c

af den sidste fremgår det, at c = 4, hvilket kan indsættes i de to første
dermed kan du bestemme a og b som to ligninger med to ubekendte

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. oktober 2016 af 123434 (Slettet)

en parabel skærer x-aksen i punkterne (-1;0) og (4;0) og skærer y-aksen i (0;4) 
Find en ligning for parablen?

c er parablens skærring med y-aksen. Da parablen skærer y-aksen i punktet (0,4), så er c=4. og f(0)=4

Parablen skærer x-aksen i punkterne (-1,0) og (4,0). Vi ved dermed at nulpunkterne er -1 og 4

Vi benytter faktoriseringsformlen a*(x-r1)*(x-r2)

Vores rødder er som sagt -1 og 4

a*(x-(-1)*(x-4)

a*(x+1)*(x-4)

Vi ved, at parablen går gennem (0,4)

Derfor vi kan sige

4=a*(0+1)*(0-4)

4=a*(1)*(-4)

4=-4a

4/-4=-4a/-4

a=-1

Vi ved nu, at a=-1

-1*(x+1)(x-4)

-1*(x*x+x*-4+1*x+1*-4)

-1*(x2-4x+x-4)

-x2+4x-x+4

-x2+3x+4

Ligningen for parablen er f(x)=-x2+3x+4


Svar #4
12. oktober 2016 af sandrai

hvor for du a til at blive -1 og hvor finder du alle de x'er nedenunder? 
og lidt mere forklaring i mellem de forskellige steps vil være dejligt :-) 


Svar #5
12. oktober 2016 af sandrai

hov manglede lidt tekst til opgave 1 

her er hele opgaven :-) 

Grafen for f(x) = ax2 + 4x + c har toppunkt i (-1,2), Bestem a og c


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. oktober 2016 af PeterValberg

#5 Toppunktet for en parabel y = ax2 + bx + c kan bestemmes som:

T_p=\left(\frac{-b}{2a}\,,\,\frac{-d}{4a} \right )

hvor d = b2 - 4ac

Når du nu kender toppunktets koordinater, burde du kunne 
bestemme værdierne for a og c

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
12. oktober 2016 af sandrai

Peter 

hvilke af dine punkter hører til hvad ? blev lidt forvirret? 

og den med hvor jeg skal finde a og c, der er jeg kommet så langt til at kunne regne D ud  min lommerregner siger det giver 16, men kan ikke lige få de rigtige tal så jeg kan vise det punkt for punkt?


Svar #8
12. oktober 2016 af sandrai

D = -4*a*c+b^2;

D = 16-(4*2)*c;

D = 16-8*c;

D = .....


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. oktober 2016 af PeterValberg

Du har toppunkt i (-1,2) og ved at b = 4

dermed har du, at:

\frac{-4}{2a}=-1

derved kan du let bestemme a, hvor efter c burde
være forholdsvis let at bestemme med den anden del
af "toppunktsformlen"

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #10
12. oktober 2016 af sandrai

ja, men er det ikke rigtig nok for mig hvis a= 2? 


Skriv et svar til: HJÆLP TIL HALV-FÆRDIG OPGAVE😩😩

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.