Matematik

Bestem en tangent ligning ud fra et punkt.

05. november 2016 af CeliaB (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået følgende opgave:

Bestem i hvert tilfælde en ligning for grafens tanget i det givne punkt.

en af forskifterne hedder f(x)=x^2-3x, P(2,-2).

Jeg er dog meget i tvivl om hvordan det skal gøres, da min lærer har sagt at det skal gøres ved at finde sekantens hældning først og dernæst tangentens hældning. Herefter ved jeg så ikke hvad jeg skal gøre? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2016 af mathon

Tangentligningen
er:
                                  y = f '(2)·(x - 2) + f(2)
hvorfor du har brug
for at beregne:
                                  f(2) og f '(2).
                           


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. november 2016 af jantand

Du finder sekantens hældning ved hjælp af punktet P og så etpunkt lige ved siden af.  x+h

Så sætter du det punkt ind i ligningen så får du f(x+h)   Hældningen af sekanten er  f(x+h)-f(x)/(x+h)-x

Så kan du lave ligningen for linjen (sekanten).  Når h bliver mindre og mindre nærmer sekanten sig mere og mere til tangenten.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2016 af AMelev

#2

Så sætter du det punkt ind i ligningen så får du f(x+h)   Hældningen af sekanten er  f(x+h)-f(x)/(x+h)-x  Parentessmutter. Hele nævneren skal være (x+h) - x, så parentes om det hele - eller bare regn det sammen til h.


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. november 2016 af mathon

               f{\, }'(x)=2x-3

               f{\, }'(2)=2\cdot 2-3=1?            f(2)=-2

Tangentligningen
er:
                                  y=1\cdot (x-2)+(-2)

                                  y=x-4


Skriv et svar til: Bestem en tangent ligning ud fra et punkt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.