Matematik

HJÆLP, bestem ligevægtspris og ligevægtsmængden

10. november 2016 af freja456 (Slettet) - Niveau: B-niveau

For en potensfunktion f(x) = b*xa er følgende observationer givet:

mængde:              pris:

1200                    1598

925                       2102

750                       2400

500                       3467

425                      3700

Ud fra dette er jeg kommet frem til forskriften f(x)=530655x-0,815  ved hjælp af excels regressionsværktøj

ved en opgave får jeg beskeden, at jeg skal bestemme ligevægtprisen og ligevægtsmængden, hvor udbuddet kan beskrives ved u(x)=0,5x

Det er her problemet kommer. jeg ved godt, at de to skal sættes lig med hinanden, men derefter ved jeg ikke hvordan den skal beregnes, eller om noget det jeg har gjort overhovedet er rigtigt

indtil videre har jeg dette:

f(x)=u(x)

53065x-0,815=0,5x

Skal jeg så til start bare starte med at tage kvadratroden på begge sider, eller er jeg helt forkert på den?

hurtig hælpes værdsættes meget:):):)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2016 af peter lind

Gang ligningen med 2*x 0,815 Derved får du isoleret x


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. november 2016 af AMelev

Du kan bruge dit CAS-værktøj til at løse ligningen.

Ellers: Når du har gjort, som #1 skriver, skal du først bruge potensregnereglen xa·xb = xa+b og derefter tage den tilsvarende rod på begge sider for at bestemme x.

Eksrempel:
57·x^{-0.73} = 0.2x \Leftrightarrow \frac{57}{0.2} = x\cdot x^{0.73}\Leftrightarrow \frac{57}{0.2} =x^{1.73} \Leftrightarrow \sqrt[1.73]{\frac{57}{0.2}}=x\Leftrightarrow x=26.2


Skriv et svar til: HJÆLP, bestem ligevægtspris og ligevægtsmængden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.