Fysik

Intensiteten af Solens stråler på Jorden.

11. november 2016 af Jensen193 - Niveau: B-niveau

Hej Studieportalen :)

Jeg skal finde intensiteten af Solens stråler her på Jorden, og til dette vil jeg bruge afstandskvadratloven. Men jeg ved dog ikke, hvordan man skal få det til af passe. 

\frac{Pkilde}{2*pi*r^2}

Pkilde skal angive Solens effekt målt i Watt. Her har jeg igennem nettet fundet frem til: 1367 W/m²

Men skal r så angive afstanden mellem Solen og Jorden målt i km? Eller skal r blot angive radius af Jorden? Og, hvis nogle af jer har tid, kan i muligvis udfylde formlen, så jeg kan se, hvordan dette skal gøres.

På forhånd, tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. november 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

I = Pkilde / (4*π*r2)

Solens middelafstand fra Jorden: 149,6 mio. km

Solens udstrålede effekt: 3,846*1026 W

(Kilde: http://denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Astronomi/Solen/Solen)

Hvis du indsætter tallene i formlen, så skulle du gerne få de 1367 W/m2.


Svar #2
11. november 2016 af Jensen193

\frac{3,846*10^{26}}{4*pi*149.600.000^2 m}

\frac{384600000000000000000000000}{281094809600000000}=1368,22 \frac{w}{m^2}

Tuuuuusind tak, jeg har forsøgt at udregne dette i 1-2 dage... Det er ikke engang fordi formlen er bestemt svær, nu når jeg tænker over det... Men tak for det du :D


Svar #3
11. november 2016 af Jensen193

Hvis jeg nu skal sammenligne intensiteten på Jorden med den på Mars, skal jeg selvfølgelig blot indsætte Mars middelafstand til Solen. 

Mars' middelafstand til Solen er følgende1,5237 AE. Nu er mit endelig spørgsmål blot, hvad dette svarer til i meter?

(kilde: http://denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Astronomi/Planeter_og_m%C3%A5ner/Mars)


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. november 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

1 AE er Jordens middelafstand til Solen, dvs. de 149,6 mio. km fra før. Så

1,5237 AE = 1,5237 * 149,6*109 m = 2,279*1011 m


Svar #5
12. november 2016 af Jensen193

Ja okay, der står på denstoredanske, at 1 AU/AE=149.597.870.700 m

Det må vel betyde, at Mars' middelafstand til Solen er 149.597.870.700m*1,5237=227942274,519 meter eller 

22,79*10^{7} meter?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. november 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

22,79*1010 m


Svar #7
12. november 2016 af Jensen193

Hvis det er 22,79*10^{10}

bliver det jo 227.900.000.000 

og ikke 227900000, som det skal?


Svar #8
12. november 2016 af Jensen193

\frac{2,846*10^{26}W}{4*pi*22,79*10^{10}*22,79*10^{10}}=589,56 w/m^2

Kan det passe, at intensiteten af større på Jorden, som ligger længere væk, end den er på Mars, som er tættere på Solen?...


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. november 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

I = 3,846*1026 W / (4 * π * (22,79*1010 m)2) = 589,3 W/m2

Det skal give noget mindre, da Mars ligger længere væk fra Solen.


Skriv et svar til: Intensiteten af Solens stråler på Jorden.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.