Matematik

ekspotentielle funktioner hjælp

13. november 2016 af Michaels1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Bestem forskrifter når du får oplys følgende punkter 
(2;2) og (5;16)

nogle der har styr på dette?


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. november 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

http://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-c/funktioner/find-a-og-b-eksponentiel

a = 5-2√(16/2) = 2

b = 2/22 = ½

Så forskriften bliver

f(x) = ½ * 2x


Svar #2
16. november 2016 af Michaels1 (Slettet)

forstår ikke helt har lige været inde på linket ¨

hvordan regner jeg den her ud så?

(12; 100 og) (10;121)

kan finde frem til a som er a = 12-10√(100/121) = 0,90

men hvordan regner jeg b? kan ikke finde noget på linket?


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

#2

En eksponentiel funktion er af formen f(x) = b · ax.

Isolér b i ligningen f(x) = b · ax.

Du kender allerede f(x) = y, x og a. Den eneste ubekendte i ligningen er således b.
 


Svar #4
16. november 2016 af Michaels1 (Slettet)

forståer det stadig ikke du må meget gerne forklare step by step hvordan opgaven i 0# er regnet ud så jeg forstår?


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. november 2016 af MatHFlærer

Brug

b=\frac{y_{1}}{a^{x_{1}}} eller b=\frac{y_{2}}{a^{x_{2}}}


Svar #6
17. november 2016 af Michaels1 (Slettet)

udregn den her (12; 100 og) (10;121)

A= 2-10√(100/121) = 0,90

B= 100/0,90^2 = 123,457

dsv f(x) =123,45 * 0,90^x

er det rigtigt gjortt?


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

#6

Metoden i sig selv er korrekt, men du laver nogle småbrølere undervejs i dine beregninger og derfor også dit facit.

Ved at gøre prøve fås:

f(12)=100\Leftrightarrow 123,45\cdot 0,9^{12}=34,86, dvs.

f(12)\neq 100 i dette tilfælde.

Du har beregnet hældningskoefficienten a korrekt, men din udregning er ikke korrekt.

Formlen er jo som bekendt

a=\sqrt[x_2-x_1]{\frac{y_2}{y_1}}
, dvs.

a=\sqrt[12-10]{\frac{121}{100}} = 0,90 ...

Der er et antal decimaler efter, som er afgørende for at kunne beregne din korrekte b-værdi.

Angående b):

Formlen er

b=\frac{y_1}{a^x_1}
, dvs.

b=\frac{100}{0,90 ...^{12}} = ...

 


Skriv et svar til: ekspotentielle funktioner hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.