Fysik

har brug for hjælp (mest til opgave b)

21. november 2016 af AlmaasHaidari (Slettet) - Niveau: B-niveau

   a) Opskriv Rydbergformlen, og gør rede for de indgående størrelser.
   b) Benyt formlen til at beregne bølgelængderne for overgangene 3→1 og 5→3
   c) Kan man se strålingen fra de to overgange?

Er der nogle der vil hjælpe mig, tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2016 af mathon

b)
                                              \frac{1}{\lambda }=R_{yd}\cdot \left ( \frac{1}{m^2}-\frac{1}{n^2} \right )
overgang 3\rightarrow 1
                                              \frac{1}{\lambda }=\left ( 1{,}09737\cdot 10^7\; m^{-1} \right )\cdot \left ( \frac{1}{1^2}-\frac{1}{3^2} \right )
overgang 5\rightarrow 3
                                              \frac{1}{\lambda }=\left ( 1{,}09737\cdot 10^7\; m^{-1} \right )\cdot \left ( \frac{1}{3^2}-\frac{1}{5^2} \right )
                     


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. november 2016 af mathon

hvoraf:
                                              \lambda =\frac{n^2\cdot m^2}{n^2-m^2}\cdot {R_{yd}}^{-1}
overgang 3\rightarrow 1
                                              \lambda =\frac{3^2\cdot 1^2}{3^2-1^2}\cdot \left ( 91{,}1267\;n m \right )

overgang 5\rightarrow 3
                                              \lambda =\frac{5^2\cdot 3^2}{5^2-3^2}\cdot \left ( 91{,}1267\;n m \right )
                                   


Svar #3
21. november 2016 af AlmaasHaidari (Slettet)

Hej, Mathon.

Hvordan ved du at det er disse tal du skal bruge? :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. november 2016 af Mm98

Jeg har brug for hjælp til samme opgave:)

Kan det passe at i opgave b bliver resultatet 

3--> 1 = 102,5175 ~ 102, 52 nm 

5 --> 3 = 1281,5 nm

Hvordan kan man se om der er stråling mellem de to overgange??

Jeg har et spørgsmål til opgave a, når der står at man skal opskrive formlen, skal man så også udlede den og derudover vil jeg også spørge om man fx skal skrive hvad det enkelte bogstav står for i formlen, eller hvad beder de os om?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. november 2016 af Mm98

#3 R kan du finde i din bog. :)

Jeg tror Mathon har skrevet forkert, R = 1,0937 * 107 m-1 

:-)) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. november 2016 af Mm98

nu er jeg i tvivl om mit resultat..

 \lambda =\frac{5^2\cdot 3^2}{5^2-3^2}\cdot \left ( 91{,}1267\;n m \right )

Jeg forstår nemlig ikke hvor du får 91,1267 nm fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. november 2016 af Mm98

Har regnet dette ud

\frac{1}{\lambda }=\left ( 1{,}09737\cdot 10^7\; m^{-1} \right )\cdot \left ( \frac{1}{1^2}-\frac{1}{3^2} \right )

Og jeg får det til 0, eller min lommeregner gør.. Jeg ved og ikke hvorfor? 

DEt ville være rart hvis du gad at svare :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. november 2016 af mathon

Jeg har ikke skrevet forkert:
                                                  R_{yd}=1{,}09737\cdot 10^7\; m^{-1}

                                                  {R_{yd}}^{-1}=9{,}11267\cdot 10^{-8}\; m=91{,}1267\cdot 10^{-9}\; m=91{,}1267\; nm

som det tydeligt fremgår af #2.


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. november 2016 af mathon

overgang 3\rightarrow 1
                                              \lambda =\frac{3^2\cdot 1^2}{3^2-1^2}\cdot \left ( 91{,}1267\;n m \right )=\frac{9}{8}\cdot \left ( 91{,}1267\;n m \right )=102{,}518\; nm

overgang 5\rightarrow 3
                                              \lambda =\frac{5^2\cdot 3^2}{5^2-3^2}\cdot \left ( 91{,}1267\;n m \right )=\frac{225}{16}\cdot \left ( 91{,}1267\;n m \right )=1281{,}469\; nm


Skriv et svar til: har brug for hjælp (mest til opgave b)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.