Matematik

Eksponentiel funktion - meget hurtig HJÆLP SØGES

21. november 2016 af LineJørgensen22 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Sidder fuldkommende fast i dissse 3 opgaver, kan nogen hjælpe mig please??

 

Grafen for en eksponentiel sammenhæng går gennem punkterne (-2, 5) og (7, 27)

a)  Bestem forskriften for sammenhængen på formen y = b * a^x

b)  Beregn y for x=10

c)  Hvor mange procent vokser y-værdierne med, når x-værdierne vokser med 3? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2016 af StoreNord

y = b * a^x                     eller

f(x)=bax

f(7)=             ba7=27

f(-2)=            ba-2=5

Løs lignings-systemet ved at dividere venstresiderne, og dividere højre-siderne.


Svar #2
21. november 2016 af LineJørgensen22 (Slettet)

Kan stadig ikke helt forstå det - leder efter dybere forklaring..


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. november 2016 af mathon

Generelt:
                          \frac{y_2}{y_1}=a^{x_2-x_1}

                          a=\left (\frac{y_2}{y_1} \right )^{\frac{1}{x_2-x_1} }

                          b=\frac{y_1}{a^{x_1}}

specifikt vil det 
sige:
                          a=\left (\frac{27}{5} \right )^{\frac{1}{7-(-2)} }

                          b=\frac{5}{a^{-2}}=5\cdot a^2


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. november 2016 af StoreNord

Venstre side:             ba7             divideret med              ba-2   =     a9

Højre side:                 27               divideret med              5       =      5,4

Så a9 = 5,4                er det dybt nok?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. november 2016 af PeterValberg

Se eventuelt video nr. 3 på denne videoliste < LINK >
hvor værdierne for a og b bestemmes ud fra to kendte punkter.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion - meget hurtig HJÆLP SØGES

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.