Matematik

Ligning

18. december 2016 af louisesk9 - Niveau: B-niveau

Hej derude. Jeg sidder fast med en matematikopgave som lyder sådan her: 

En møbelsnedker skal lave et et retangulært bord, hvor diagonalerne skal være 1m lange. Bordet skal desuden være dobbelt så langt som bredt. Find bordets længde og breddet i hele mm. 

Jeg tænker at jeg måske skal bruge phytagoras, men jeg ved ikke selv hvorfor? Nogen der vil kunne hjælpe mig med at forstå hvad jeg skal gøre? Jeg ønkser ikke facit blot forståelse så jeg selv kan gennemskue det en anden gang :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2016 af PeterValberg

Opstil to ligninger med to ubekendte ud fra de givne oplysninger,
du er selv ind på noget af det rigtige med diagonalen...

Bredden kaldes x og længden y, fra oplysningerne kan således udledes:
(der står 1000 fordi 1 m = 1000 mm og der spørges efter længde og bredde i mm)

x^2+y^2=1000^2

y=2x

Indsæt udtrykket for y i den første ligning og bestem bredden x,
derefter er det let at bestemme længden y

x^2+(2x)^2=1000^2
5x^2=1000000
x=\sqrt{200000}

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
18. december 2016 af louisesk9

#1

Opstil to ligninger med to ubekendte ud fra de givne oplysninger,
du er selv ind på noget af det rigtige med diagonalen...

Bredden kaldes x og længden y, fra oplysningerne kan således udledes:
(der står 1000 fordi 1 m = 1000 mm og der spørges efter længde og bredde i mm)

x^2+y^2=1000^2

y=2x

Indsæt udtrykket for y i den første ligning og bestem bredden x,
derefter er det let at bestemme længden y

x^2+(2x)^2=1000^2
5x^2=1000000
x=\sqrt{200000}

Tusind tak for hjælpen, jeg forstår rent faktisk det meste af det. Er dog lidt forvirret med hvordan du går fra x^2+(2x)^2=1000^2 til 5x^2=1000000 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. december 2016 af mathon

                             x^2+(2\cdot x)^2=x^2+2^2\cdot x^2=x^2+4x^2=5x^2


Svar #4
18. december 2016 af louisesk9

#3

                             x^2+(2\cdot x)^2=x^2+2^2\cdot x^2=x^2+4x^2=5x^2

Tak! 


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.