Fysik

Modstand - kobberledning

20. december 2016 af Lara33 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,
En kobberledning på 1,5mm2 er 1000m lang og dens resistivitet er 0,0175Ω·mm2/m.
Jeg skal så finde modstanden/hældningen:
R=P·(l /A)

hvor P er resistiviteten, l er længden på lednignen og A er tværsnitsarealet

Jeg fik R=11,66, = R=0,0751Ω·mm2/m•1000m/1,5mm = 11,66

Men jeg har nemlig også lavet en graf med målingerne af kobberledning, hvor jeg fik hældningen til 0,012 eller 83,12.
Så jeg ved ikke helt om jeg har udregnet noget forkert, eller der er en fejl ved mine målinger. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. december 2016 af PeterValberg

Hvad er det, du har sat ind i koordinatsystemet som x og y ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. december 2016 af Lara3 (Slettet)

Jeg målte modstanden for kobberledning op til 1000m med en ohmmeter.

Så i x-aksen er længden af ledningerne målt i m, og y aksen er modstanden i ohm. 

Længden starter fra 100m også tilsætter jeg flere 100m ledninger for hver gang indtil den når 1000m. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. december 2016 af Number42 (Slettet)

HI din formel er ikke korrekt arealet er ikke mm  enhederne stemmer ikke


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. december 2016 af Number42 (Slettet)

Men din udregning er korrekt og ledningsevnen er også et rimeligt tal, så det eksperimentelle resultat skulle gerne være 11.67 Plus minus usikkerhed. 

Så enten har du målt forkert (du har jo målt hele længden=1000 m) hvad blev det? eller regnet forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. december 2016 af Number42 (Slettet)

Når du bruger et Ohmmeter skal du sørge for at batterier er i god stand (Hvis det ikke har en ekstern tilslutning til nettet) og du skal have et rimeligt måleområde.  Prøv fx at kortslutte de to terminaler (prober). Det skulle gerne blive til et tal der er meget meget mindre end det du måler, ellers duer det ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. december 2016 af Lara333 (Slettet)

Altså jeg har lige tjekket og jeg målte modstanden for 1000m kobber til 12,00 ohm


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. december 2016 af Lara333 (Slettet)

Men hvordan kan det så være min graf ikke har samme værdi?


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. december 2016 af Number42 (Slettet)

Dine målte værdier skal jo så være Ca:

1,2 / 2,4 / 3,6 / 4,8 / 6,0 / ... 12 ohm. 

Hvis de er det og det er det du har plottet, må jeg spørge hvordan du har beregnet hældningen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. december 2016 af Number42 (Slettet)

Forresten de 0.012 du fik lyder jo rigtigt, hvis du plotter i ohm per meter ledning. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. december 2016 af Lara333 (Slettet)

Hvordan regner jeg hældningen ud via informationerne?


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. december 2016 af Lara333 (Slettet)

Ja jeg fik hældningen til 0,012 - da jeg lavede grafen 


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. december 2016 af Lara333 (Slettet)

Ja du har ret i at værdierne er sådan
Jeg har ikke regnet hældningen ud med håndkræft - jeg skrev bare værdierne ind i excel og lavede en graf med lineær regression. 
Det jeg skal nu er at vise via informationerne om jeg kan regne samme hældning ud, som jeg fik i grafen. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. december 2016 af PeterValberg

Du har sammenhængen:

R=\frac{\varrho \cdot L}{A}=\frac{\varrho}{A}\cdot L

som er en lineær sammenhæng, hvor den uafhængige variabel er længden L
og den afhængige variabel er resistansen R (ledningsmodstanden).
Det er sikkert, det du har lavet en graf over?
Da tværsnitsarealet A er konstant 1,5 mm2 kan du bestemme resistiviteten ρ
ved at multiplicere din fundne hældningskoefficient 0,012 med arealet 1,5 mm2

Det giver 0,018 hvilket er ganske tæt på resistiviteten for kobber på 0,0175 Ωmm2/m

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. december 2016 af Lara333 (Slettet)

Tusind taak !!


Brugbart svar (0)

Svar #15
20. december 2016 af hesch (Slettet)

#13:  ( FYI ): De 0.018 er ikke "ganske tæt på", men "sidder i skabet", for en ledning er fremstillet af teknisk kobber med netop denne specifikke resistans ( erfaringsmæssigt ).

Man smider et par gamle cykler i smeltebadet, for at spare lidt på kr./kg, og kobberet er "trukket". Så de 0,0175 Ωmm2/m er gældende for kemisk rent utrukket kobber, og holder derfor ikke vand for en praktisk kobberledning.

med venlig hilsen

gammel NKT-ansat  ( Nordisk Kabel & Traad )


Brugbart svar (0)

Svar #16
20. december 2016 af Number42 (Slettet)

Ja ikke så tosset.

Gammel test ingeniær (Demko)

Brugbart svar (0)

Svar #17
20. december 2016 af PeterValberg

#15 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #18
20. december 2016 af PeterValberg

Jeg har det okay med 0,018 selvom mine gamle lærebøger siger 0,0175 :-)
de nævner dog 0,018 som en tilnærmet værdi.

mvh

ældre el-installatør og faglærer :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #19
20. december 2016 af Lara333 (Slettet)

Jeg forstår ikke helt "Da tværsnitsarealet A er konstant 1,5 mm2 kan du bestemme resistiviteten ρ
ved at multiplicere din fundne hældningskoefficient 0,012 med arealet 1,5 mm2"

Er der ikke en måde hvor jeg kan finde hældningskoefficienten, som giver det samme som 0,012 via de informationer jeg har? 


Brugbart svar (0)

Svar #20
20. december 2016 af PeterValberg

Vi spoler tilbage til udgangspunktet....
hvad er opgavens eksakte formulering ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.